Forum biologiczno-chemiczne: Biologia Villego - Forum biologiczno-chemiczne

Skocz do zawartości

Logowanie »
Nowy użytkownik? Rejestracja Pomoc
Strona 1 z 1

Biologia Villego Co o tym sądzicie?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   book 

• Przyrodnik-przedszkolak
  • Grupa: Użytkownicy

Napisano 05 maj 2011 - 15:11

Witajcie!

Jestem chętny do kupienia książki Biologia Villego, Wydawnictwo: Multico, Autorzy: Linda R. Berg, Diana Martin.

Co o niej sądzicie?

Informacje ze strony prawnicze.info/96035-Biologia-Villee-2009

Cytat

Dla studentów, maturzystów i wszystkich ciekawych świata. Każdy, kto interesuje się światem, biologią, życiem, medycyną, ewolucją, genetyką, biochemią musi mieć to dzieło w swojej bibliotece. Siódme, najnowsze wydanie słynnej "Biologii" Villeego - światowego biologicznego bestsellera - wreszcie trafia do rąk spragnionych wiedzy polskich Czytelników. Ta biblia biologii przedstawia przyrodę całej naszej planety na każdym poziomie organizacji: od atomu do biosfery. Wyjaśnia fascynujące sekrety żywych organizmów wedle najnowszego stanu wiedzy. Prostym, przystępnym językiem opisuje największe zawiłości biochemii, genetyki, fizjologii, cytologii i wielu innych nauk biologicznych. Nauka z tej książki staje się przyjemnością! To nie wszystko! Książka żyje i rozwija się wraz z nami! Dołączona płyta CD zawiera linki do stron internetowych z wynikami najnowszych badań, publikowanymi przez światowe placówki naukowe. Płyta jest w języku angielskim, który od lat jest głównym językiem nauki, więc przynosi dodatkową korzyść - pozwala doskonalić swoje umiejętności językowe! Jeśli możesz kupić tylko jedną ksiażkę do biologii, kup "Biologię" Villeego! "Biologia" Villeego skutecznie trafia w potrzeby zarówno uczniów i studentów, jak i nauczycieli na całym świecie. ZAPRASZAMY NA PASJONUJĄCĄ WYPRAWĘ W ŚWIAT BIOLOGII !!!

Na okładce: trzmiel zbierający pyłek z kwiatu maku. Warto zwrócić uwagę na koszyczki widoczne na tylnych odnóżach owada: upakowane w nich ziarna pyłku zostaną przetransportowane do gniazda. Większość ziaren pyłku przyczepionych do włosków okrywających ciało trzmiela trafi na znamiona odwiedzanych przez niego innych kwiatów maku, dzięki czemu zostaną zapylone i zapłodnione, co zapewni tym roślinom sukces reprodukcyjny,

Przykład, jakim jest kwiat maku i trzmiel, ilustruje trzy główne wątki tematyczne tego wydania "Biologii", a mianowicie: przekazywanie informacji, ewolucję istot żywych i przepływ energii przez żywe układy. Barwa i zapach kwiatu dostarczają informacji owadom i innym zwierzętom zapylającym, że znajdą tu pokarm – nektar i/lub pyłek (nagroda za przeniesienie pyłku z jednego kwiatu na inny). Na poziomie molekularnym każda komórka kwiatu zawiera informację genetyczną, która określa jego właściwości, m.in. barwę płatków korony, wytwarzanie substancji zapachowych, ziaren pyłku i nektaru. Również każda komórka ciała trzmiela zawiera materiał genetyczny determinujący jego różnorodne cechy, jak ciało okryte futerkiem, w którego włoskach więzną ziarna pyłku, tylne odnóża z „koszyczkiem” i szczeciniastą „ostrogą” przystosowane do zbierania pyłku, właściwa wielkość ciała umożliwiająca lądowanie na kwiatach i penetrowanie wnętrza. Te informacje zakodowane w materiale genetycznym maku i trzmiela są przekazywane w precyzyjny i zaprogramowany sposób w procesie rozmnażania ich potomkom.

W toku trwającej miliony lat wspólnej ewolucji roślin kwiatowych i zapylających je owadów wzajemne interakcje doprowadziły do wykształcenia licznych sposobów wabienia zapylaczy przez rośliny, przez zwierzęta zaś – wyspecjalizowanych części ciała i zachowań umożliwiających im zarówno pomoc w zapylaniu kwiatów, jak też pozyskiwanie pyłku i nektaru. Trzeci temat przewodni tego wydania "Biologii villego" – przepływ energii przez żywe układy – jest tu oczywisty, ponieważ trzmiel wykorzystuje jako źródło energii pyłek wytworzony przez kwiat. Pierwotnym źródłem energii zawartej w ziarnach pyłku jest Słońce, którego energię promienistą pochłaniają zielone rośliny maku i pewną jej część, przekształconą w energię chemiczną cząsteczek organicznych, magazynują w ziarnach pyłku. A zatem następuje tu przepływ energii pochodzącej ze Słońca poprzez roślinę maku do trzmiela.

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Oxygenium 

• Przyrodnik-doktorant
  • Grupa: Administrator

Napisano 05 maj 2011 - 20:03

Co tu dużo mówić? książka zawiera mnóstwo ciekawych i przydatnych informacji, nie tylko dla licealistów ale i studentów, napisana jest zrozumianym jezykiem, sama się z niej przygotowywałam do matury (tej "zwykłej", nie takiej łatwej, jak obecnie).

Gorąco polecam !!!
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   nancy 

• Przyrodnik-gimnazjalista
  • PipPip
  • antolka255

Napisano 05 maj 2011 - 22:20

Ja z niej korzystam w szkole na przerwach!
POLECAM!
Nie dość, że świetny opis to dodatkowo zdjęcia :)

Ja mam tą książkę w formie pdf, doc - ale jest bardzo stare wydanie 1973rok!
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Luna 

Napisano 30 lipiec 2011 - 16:48

Chciałabym odświeżyć wątek, bo mam pytanie odnośnie właśnie biologi Villego.

Otóż w szkole korzystam z biologii z Operona. Na lekcjach pani podaje nam głównie informacje, które nie są zawarte w książce (z myślą, że dzięki temu będziemy wiedzieli więcej). Niektóre jednak z tych informacji są albo sprzeczne z wikipedią (Z której czasem korzystam), albo ich na internecie w ogóle nie ma! W domu ucze się dodatkowo z Vademecum z biologii z Operona i Encyklopedii biologicznej z Grega. Dodatkowo mam jeszcze sporo starych podręczników, tak sprzed 30 lat. Jak myślicie - czy warto więc zainwestować w biologię Villego? :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   rafcio 

• Administrator
  • test

Napisano 30 lipiec 2011 - 16:57

Ja sam polecam biologie Villego gdyż masz tam opisane wszystkie zagadnienia od A-Z. Dodatkowo znajdziesz tam pełno wartościowych ilustracji z których będziesz mogła się szybiej uczyć, gdyż prawidłowo dobrane diagramy,wykresy zachwycają :)
Dołączona grafika
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   mark 

Napisano 28 sierpień 2011 - 20:09

Wyświetl postUżytkownik Luna dnia 30 lipiec 2011 - 16:48 napisał

Niektóre jednak z tych informacji są albo sprzeczne z wikipedią (Z której czasem korzystam).

Angielska wikipedia jest polecana nawet przez wykładowców, ale jeśli chodzi o polską to nie można jej uznać za wiarygodne źródło informacji. Obecnie wiedza tam podawana wymaga coraz dokładniejszej bibliografii, ale każdy może coś dopisać do hasła i podać jakąś pierwszą lepszą książkę, a potem redaktor i tak to zatwierdzi, bo rzadko komu chce się sprawdzać czy dodany tekst jest na pewno zgodny z prawdą. Ważne głównie żeby nie miał wandalizmów. Tak więc książka będzie dużo pewniejsza.

Ville to klasyka biologii na średnim poziomie, więc jeśli ktoś ją lubi lub chce iść dalej w tym kierunku to polecam.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Aerandir 

• Przyrodnik-uczeń
  • Pip
  • aerandir_fallasion

Napisano 28 sierpień 2011 - 20:25

Strasznie droga... A szkoda, bo z chęcią bym się poduczył.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Oxygenium 

• Przyrodnik-doktorant

Napisano 29 sierpień 2011 - 08:18

Wyświetl postUżytkownik mark dnia 28 sierpień 2011 - 20:09 napisał

jeśli chodzi o polską to nie można jej uznać za wiarygodne źródło informacji. Obecnie wiedza tam podawana wymaga coraz dokładniejszej bibliografii, ale każdy może coś dopisać do hasła i podać jakąś pierwszą lepszą książkę, a potem redaktor i tak to zatwierdzi, bo rzadko komu chce się sprawdzać czy dodany tekst jest na pewno zgodny z prawdą. Ważne głównie żeby nie miał wandalizmów. Tak więc książka będzie dużo pewniejsza.

W pelni sie z Tobą zgadzam, polska wiki zawiera mnóstwo błędów, dlatego odradzam ją, jako źródło wiedzy. Biologia Villego jest faktycznie droga, ale gimnazjalisty czy licealisty jest bardzo dobrym źródłem informacji, totez jeśli wiążesz swoją przyszłość z biologią, kup tą książkę. Zawsze możesz ją kiedys później sprzedać, wprawdzie po niższej cenie, niż cena zakupu, ale część kasy odzyskasz.

A może ktoś z Was ma Villego w postaci elektronicznej i mógłby sie z nami podzielić? Oczywiście mam na mysli jakieś nowsze wydanie :)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Aerandir 

• Przyrodnik-uczeń
  • Pip
  • aerandir_fallasion

Napisano 10 listopad 2011 - 17:10

Już kupiłem. Ciekawa. Polecam. :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Oxygenium 

• Przyrodnik-doktorant

Napisano 10 grudzień 2011 - 13:31

Najprawdopodobniej Biologia Villego, wydanie z 1987 roku, będzie nagrodą w jednej z kolejnych edycji naszego konkursu. Książka nie jest nowa, ale w bardzo dobrym stanie, więc myślcie już o nowym artykule na konkurs :)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Wzorowy uczeń 

Napisano 05 kwiecień 2012 - 21:36

Tak czytam sobie wasze opinie o Biologii Villego i zastanawiam się
czy dla gimnazjalisty na tę książkę nie jest za wcześnie.(oczywiście mam nadzieję, że nie)
Właśnie szukam porządanej książki o rozwiniętej treści no i tak się nad ww. książka zastanawiałem.
Może moglibyście mi jeszcze coś polecić?
Pozdrawiam
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Alderon 

• PipPip

Napisano 06 kwiecień 2012 - 09:23

Nie jest za wcześnie. Jeśli tylko jesteś na serio zainteresowany biologią, to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś kupił sobie i czytał Willego. Na pewno Cię zaciekawi. Co prawda w niektórych działach potrzeba trochę lepszej niż gimnazjalna wiedzy chemicznej, ale przecież nikt nie każe Ci przeczytać całego. Drugim plusem jest fakt, że czytanie Willego w gimnazjum zapewni Ci bardzo dobry start gdybyś zamierzał wybrać liceum o profilu biologiczno-chemicznym
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Wzorowy uczeń 

Napisano 06 kwiecień 2012 - 10:29

Jeszcze mam dwa pytania:
Czy orientujesz się,jaki jest przedział cenowy tej książki?
Gdzie można ją kupić? (w księgarni, w internecie)
Czym się różni starsze wydanie od nowszego?
Jeśli chodzi o płytę CD w wydaniu z 2011 roku,
to trzeba się o nią dopytać,np. w księgarni czy
jest dołączona do całości?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Alderon 

• PipPip

Napisano 07 kwiecień 2012 - 21:04

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia co ciekawego mieści się w nowym wydaniu...sam korzystam z bardzo starego, jakoś z lat 80.
Jeśli chodzi o ceny, to nowa na pewno grubo ponad stówkę. Używane, stare wydania na pewno znacznie taniej, a treść zawarta w nich pewnie niewiele się różnie, ale jak mówię-nie wiem bo nowego nie czytałem. Poszukaj po antykwariatach, względnie allegro-na pewno coś znajdziesz
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   rafcio 

• Administrator
  • test

Napisano 07 kwiecień 2012 - 21:53

Wyświetl postUżytkownik Wzorowy uczeń dnia 06 kwiecień 2012 - 10:29 napisał

Jeszcze mam dwa pytania:
Czy orientujesz się,jaki jest przedział cenowy tej książki?
Gdzie można ją kupić? (w księgarni, w internecie)

Przedział cenowy to 160-200zł
Internet/księgarnia - http://www.biologia-villego.pl/

Wyświetl postUżytkownik Wzorowy uczeń dnia 07 kwiecień 2012 - 20:43 napisał

Czym się różni starsze wydanie od nowszego?
Jeśli chodzi o płytę CD w wydaniu z 2011 roku,
to trzeba się o nią dopytać,np. w księgarni czy
jest dołączona do całości?

Właśnie mamy w konkursie do wygrania biologie villiego, starszy rocznik ma mniej elementów graficznych.
Jest płyta w środku.
Dołączona grafika
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Wzorowy uczeń 

Napisano 08 kwiecień 2012 - 09:39

Dzięki za informację ;)
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   rafcio 

• Administrator
  • test

Napisano 08 kwiecień 2012 - 13:13

Jeżeli myślisz konkretnie o biologii to książka jest bardzo dobra, ale w sumie niektóre tematy są słabo napisane. Niekiedy więcej informacji znajdziesz w operonie. Ogólnie do matury polecam system -> Zeszyt --> Podręcznik --> Ćwiczenia --> Dodatkowe lektury .
Dołączona grafika
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Wzorowy uczeń 

Napisano 10 kwiecień 2012 - 12:27

A co polecasz z "dodatkowej lektury"?
Jakie książki mógłbyś mi polecić.
(tak aby przydałyby się i w gimnazjum i w liceum, może i dalej)
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   rafcio 

• Administrator
  • test

Napisano 10 kwiecień 2012 - 13:29

Wyświetl postUżytkownik Wzorowy uczeń dnia 10 kwiecień 2012 - 12:27 napisał

A co polecasz z "dodatkowej lektury"?
Jakie książki mógłbyś mi polecić.
(tak aby przydałyby się i w gimnazjum i w liceum, może i dalej)

Biologia Villiego,Zbiory zadań Witowskiego (matura)/Anatomia i fizjologia człowieka Aleksander Michajlik; Witold Ramotowski. No i podstawowe książki co macie, repetytoria bym odpuścił sobie.
Dołączona grafika
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Wzorowy uczeń 

Napisano 20 kwiecień 2012 - 17:37

Cytat

Właśnie mamy w konkursie do wygrania biologie villiego, starszy rocznik ma mniej elementów graficznych.
Jest płyta w środku.

Wracając do Twojej wypowiedzi:
Oprócz elementów graficznych, różne wydania różnią się czymś jeszcze?(mam na myśli treść, jest więcej mniej wiadomości, informacji)
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1