Czy mozecie mi powiedziec gdzie mozna kupic ciekly azot w polsce i jakie trzeba miec pozwolenia?
ps.przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z komorki
Strona 1 z 1
Ciekly Azot
Napisano 16 październik 2011 - 15:14
Do kupna ciekłego azotu nie trzeba mieć żadnych pozwoleń.
A tak z ciekawości do czego jest ci potrzeby?
I czy masz odpowiednie naczynie do jego przechowywania?
A tak z ciekawości do czego jest ci potrzeby?
I czy masz odpowiednie naczynie do jego przechowywania?
Napisano 17 październik 2011 - 10:27
Ciekły azot można kupić np. w Linde (czy jakoś tak, firma sprzedająca gazy techniczne), tylko trzeba mieć swoje naczynie Dewara (taki "duży termos"), inaczej może być ciężko.
Kiedyś kupowałem w Linde suchy lód, zrobiłem sobie pudełko ze styropianu i nasypali mi bez większego problemu.
Tylko trzeba trochę uważać, bo można sobie zrobić takimi rzeczeni krzywdę (odmrożenia itp.), ogólnie nie jest to jakoś bardzo groźne, ale czasami warto pomyśleć zanim się coś zrobi (np. oblanie kogoś ciekłym N2 - nie radze).
Kiedyś kupowałem w Linde suchy lód, zrobiłem sobie pudełko ze styropianu i nasypali mi bez większego problemu.
Tylko trzeba trochę uważać, bo można sobie zrobić takimi rzeczeni krzywdę (odmrożenia itp.), ogólnie nie jest to jakoś bardzo groźne, ale czasami warto pomyśleć zanim się coś zrobi (np. oblanie kogoś ciekłym N2 - nie radze).
Napisano 17 październik 2011 - 11:26
można odlać do zwykłego termosu na herbatę, ale nie należy go szczelnie zakręcać, żeby go nie rozsadziło ciśnienie. W takim np. Linde mogą sie czepiać, jeśli by się chciało z termosikiem przyjść, ale można zapytać w placówkach naukowych, np. wydziały chemiczne czy tam fizyczne i bilogiczne na uczelniach zwykle go posiadają, tak samo jakieś instytuty czy prywatne firemki typu banki nasienia
Suchy lód też jest zwykle na wyposażeniu, więc najlepiej byłoby porozmawiać z kimś z uczelni. Azot jest tani, więc odstąpić nieco nie powinno być dużym problemem.
Napisano 18 październik 2011 - 18:14
Dziekuje.Ciekły azot jest mi potrzebny na pokazy fizyczne które organizuje w jednym z miast- odpowiedz dla towarzysza damiana
Napisano 18 październik 2011 - 18:17
I przechowywac bede go w naczyniu Dewara - tak na marginesie...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 19 październik 2011 - 18:47
Firma Linde, sprzedadzą bez żadnych specjalnych pozwoleń, wystarczy, że masz odpowiednie środki pieniężne, i pełnoletni wiek
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 02 grudzień 2011 - 18:21
A ile kosztuje ciekły azot? Sprzedawany jest na litry? Czy jakieś szczególne dawki? Bardzo mnie to interesuje ;d
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Pomoc