chemia

Czy za pomocą reakcji z wodorotlenkiem miedzi (II) przebiegającej w temperaturze pokojowej można odróżnić glukozę od glicerolu? Odpowiedź uzasadnij.

2 posts in this topic

Czy za pomocą reakcji z wodorotlenkiem miedzi (II) przebiegającej w podwyższonej temperaturze można odróżnić glukozę od fruktozy?

 


Nie można ponieważ w obydwu probówkach powstanie ceglasto czerwony osad.

0

Share this post


Link to post

Nie można ponieważ w obydwu probówkach powstanie ceglasto czerwony osad.

to nie jest uzasadnienie, tylko obserwacja. W uzasadnieniu trzeba napisać, co takiego dzieje się z jednym i drugim cukrem, że nie można ich odróżnić

0

Share this post


Link to post

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz



  • Podobna zawartość

    • Przez Antymateria
      Dlaczego mózg nie wytwarza i nie magazynuje glikogenu? Dla tego narządu byłoby to korzystne, ponieważ potrzebuje glukozy przez cały czas. A jednak ewolucyjnie nie wykształciła się taka umiejętność, więc musiał istnieć jakiś powód. Jaki?