O czym może być praca z biologii?
Napisano 19 kwiecień 2011 - 18:11
Muszę na wrzesień/październik tego roku zrobić pracę z biologii. Jestem w liceum, w klasie z rozszerzoną biologią, więc tym bardziej musi to być coś ciekawego i ambitniejszego. Mogłabym ostatecznie chyba zrobić referat na 20 stron formatu A4 na jakiś temat, ale mi się marzy coś ciekawego i fajnego. Na przykład robienie doświadczeń, sporządzanie z nich notatek. Na przykład koleżanka zbierała zioła lecznicze i opisywała je. Na biologii nie znam się za bardzo, bardziej wolę chemię, gdyby więc dało się połączyć w tej pracy biologię z chemią, byłoby jeszcze ciekawiej. Wrzesień to jeszcze sporo czasu, ale większość tego czasu to wakacje, a ja nie chcę ich marnować na wymyślanie, bo najgorzej, kiedy nie ma się pomysłu, mając pomysł, mogłabym robić coś i w czasie wakacji. Tylko, że żadne pomysły mi do głowy nie przychodzą.
Czy moglibyście zatem coś ciekawego mi zaproponować, co mogłabym zrobić?
Napisano 19 kwiecień 2011 - 18:59
Użytkownik nutka dnia 19 kwiecień 2011 - 18:11 napisał
a powiedz mi, czy masz dostęp do jakiegos sprzętu chemicznego?
Przyszło mi do głowy, że moglabyś np. wyizolować kilka prostych związków chemicznych z materiału roślinnego a potem cos więcej o tych związkach napisać, np. o roli tych związków w organizmach żywych. Np. wyizolujesz z soku cytryn kwas cytrynowy i napiszesz o jego znaczeniu w organizmach, koniecznie pisząc o cyklu Crebsa. Albo wyizolujesz ten kwas cytrynowy i przeprowadzisz na nim jakąs reakcję chemiczną. Mogę pomóc w wyborze kilku takich związków do wyizolowania i podac przepisy (umieszcze je w Portalu, kilka takich izolacji juz tam zresztą opisałam).
Drugi pomysł, to może byc synteza rózniastych estrów - charakteryzują sie one specyficznymi zapachami i możesz napisac o zastosowaniu tych estrów w jakichs dziedzinach.
Możesz jeszcze otrzymywac pochodne zwiazkow o innym smaku niz substrat, np. glukoza (słodka) --> acetylowanie prowadzi do związku bardzo gorzkiego. I opisujesz teorię smaków, badanie smaków.
Jesli mialaby to byc praca czysto teoretyczna, to możesz np. opisać grupe związkow chemicznych o konkretnym działaniu farmakologicznym, występujących w roslinach, np. opiszesz ileś związków przeciwzapalnych, przedstawisz ich wzory strukturalne, ciekawostki.
Albo wybierasz sobie jakąs grupę roslin, np. astrowate, i opisujesz związki w nich występujące i ich aktywnośc farmakologiczną.
to takie pomysły na gorąco
Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Napisano 21 kwiecień 2011 - 09:14
Synteza estrów odpada, jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić, ale na kwas siarkowy stężony trzeba mieć zezwolenie, a bez niego nie przeprowadzę tego typu reakcji. Poza tym, nie wiem, czy to nadal będzie biologia, czy już nie za dużo w tym chemii.
Acetylowanie w domu raczej niewykonalne :-)
Wiem, że najprościej byłoby zrobić pracę teoretyczną, ale ja nie chcę, bo takie prace robiłam już nie raz i tym razem chciałabym, żeby to było coś innego.
Nie mam dostępu do sprzętu chemicznego. Czy to dużo problem? Ewentualnie, gdybym już wiedziała na 100%, co chcę robić, zaopatrzyłabym się w jakieś szkło, chyba żadnych chłodnic i innych bardziej skomplikowanych urządzeń bym nie potrzebowała. Masz na myśli raczej naczynia, w których mogłabym przeprowadzać te reakcje, żeby nie posługiwać się w tym celu szklankami i garnkami, czyli jakieś probówki i zlewki, tak?
Napisano 21 kwiecień 2011 - 10:04
Użytkownik nutka dnia 21 kwiecień 2011 - 09:14 napisał
czy to może byc trudne? to zalezy, czy masz juz jakąś wpraw w pracy tego typu, tzn. czy np. porafisz zbudowac zestaw do destylacji zwykłej, albo do destylacji pod mniejszonym ciśnieniem, albo do sączenia, itp.
druga sprawa, to ilość materiału roslinnego - np. do wydzielenie kwasu cytrynowego w przyzwoitej ilości potrzebowalabyś ze 3 cytryny:
http://biomist.pl/ch...soku-cytryn/601
a do izolowania eugenolu z goździków ok. 20 g tej przyprawy:
http://biomist.pl/ch...z-gozdzikow/297
Użytkownik nutka dnia 21 kwiecień 2011 - 09:14 napisał
niestety nie mam na mysli probowek i zlewek, do wyizolowania związków z materialu roślinnego bardzo często będzie potrzebna wlaśnie chłodnica, kolba okrągłodenna, rozdzielacz... zatem brak sprzętu moze byc problemem...
Trzeba będzie pomyślec nad innym tematem
#5 Guest_raymundo_*
Napisano 21 kwiecień 2011 - 19:04
Napisano 30 kwiecień 2011 - 12:12
Teraz się zaczyna sezon konwalii. Interesują mnie te kwiaty, ale nie wiem, czy mogłabym iść w tym kierunku. W moim ogródku kwitna konwalie. Mogłabym zrobić jakis opis konwalii, zasuszyć np. 2 sztuki (druga na wszelki wypadek) (o ile przetrwają do października) i np. wyodrębniać z nich substancje czynne tj. glikozydy nasercowe. Tylko czytałam, że przy pracy z konwaliami trzeba zachowac ostrozność, więc juz sama nie wiem...
Myślę dalej...
Napisano 30 kwiecień 2011 - 21:30
Użytkownik nutka dnia 30 kwiecień 2011 - 12:12 napisał
Izolowanie glikozydów nasercowych z konwalii daruj sobie!
po pierwsze - potrzebowałabys sprzet laboratoryjny, a z tym chyba byłby duzy kłopot
po drugie - glikozydy sa substancjami niebezpiecznymi, najczęściej trującymi
po trzecie - potrzebowalabys duuużo konwalii żeby pozyskac odrobinę glikozydu - w suchej masie glikozydy stanowią poniżej 1 % (chyba)
a może wpływ chemikaliów na wzrost jakiejs roslinki łatwej w uprawie? np fasoli? Hodujesz fasolki, do gleby dodajesz niewielką ilość jakiegos roztworu i obserwujesz, jak to wplywa na kiełkowanie ziarenek, na wzrost roslin.
Napisano 15 listopad 2011 - 19:37
Ja moglabym od siebie jeszcze podrzucic np. zaleznosc intensywnosci wzrostu roznych roslin od obecnosci pierwiastkow
Mozna tez zrobic doswiadczenie z plesnią, przykladowo wziąć chleb i przejść się z nim po zakurzonych miejscach, zebrać troche kurzu itp róznych brudów, a później szczelnie zamknąć np w słoiku i obserwować pod mikroskopem jakie nam grzybki wyrosly a później to jakos ciekawie opisac
Pozdrawiam!
Napisano 19 luty 2012 - 14:57
Mysle, ze analiza skladu platkow sniadaniowych/soku z kartonu/batonika/landrynek i opis wplywu poszczegolnych skladnikow na organizm czlowieka bylby bardzo ciekawy.
Praca na temat jakiejs grupy lekow, albo jednego konkretnego leku (wlasciwosci, zastosowanie, sposob dzialania, historia takiej penicyliny, albo cos w tym stylu)
Sposoby leczenia konkretnej choroby (opis choroby, stosowanych lekow itd.)
Udostępnij ten temat:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Pomoc