Oddawanie krwi
Napisano 31 maj 2011 - 18:07
Tłumaczyła ona, że krwiodawstwo uzależnia, że po jednym oddaniu krwi trzeba ją już oddawać cały czas, że mogą zarazić uczniów żółtaczką lub HIV i ogólnie przytoczyła wszystkie popularne mity nt. krwiodawstwa podsumowując, że promowanie krwiodawstwa jest nieetyczne dla zawodu nauczyciela, że działamy na szkodę uczniów.
Chciałam Was zapytać, co Wy myślicie o wyżej wspomnianych kwestiach?
Napisano 31 maj 2011 - 22:07
Użytkownik Jola-Biolożka dnia 31 maj 2011 - 18:07 napisał
Chciałam Was zapytać, co Wy myślicie o wyżej wspomnianych kwestiach?
z przykrościa stwierdzam, że te wszystkie wyssane z palca argumenty przeciwko oddawaniu krwi to żelazna broń wszystkich tych, ktorzy sie boja oddac krew albo nie mają zielonego pojęcia o tym, że oddawanie krwi nie stanowi nijakiego zagrożenia dla krwiodawcy, albo którym sie po prostu nie chce. Bardzo chciałam byc dawcą krwi, ale stan zdrowia mi na to nie pozwala (pytałam o szczegóły w punkcie krwiodawstwa), ale gorąco zachęcam do zostania dawcą, kogo tylko mogę. Oczywiście jesli ktos wierzy w bajkę, że regularne oddawanie krwi uzależnia, albo że tym sposobem mozna się czyms zarazic, to mu nie przemówisz do rozumu - jak to ktos fajnie powiedział: święte prawo każdego człowieka - być kretynem.
Promowanie krwiodawstwa przez nauczyciela, na dodatek nauczyciela biologii, nie tylko JEST ETYCZNE, ale bardzo dobrze o tym nauczycielu świadczy. Jeżeli uczeń jest pełnoletni i spełnia warunki do bycia dawcą krwi, to powinien wiedziec o tym, że może komus w ten sposób pomóc i to on, a nie jego mama, decyduje o tym, czy zechce pomóc, czy nie.
co do deklaracji woli:
Ustawa z dnia 1 lipca 2005 r.o pobieraniu, przechowywaniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów (Dz. U. Nr 169, poz. 1411): Art. 5.:
1. Pobrania komórek, tkanek lub narządów ze zwłok ludzkich w celu ich przeszczepienia można dokonać, jeżeli osoba zmarła nie wyraziła za życia sprzeciwu.
zatem taka deklaracja jest tylko formalnym potwierdzeniem, że ktos sie zgadza na oddanie swoich organów, ale jak najbardziej należy ją podpisać, by w razie "w" nie było wątpliwości.
Nie przejmuj się, Jolu, takimi rodzicami, ale też nie dyskutuj z nimi za bardzo, bo jak ktoś sie uprze przy swoim zdaniu, to nie ma mocnych. zamiast tego daj takiej mamie ulotke do przeczytania, moze chociaz zajrzy.
a czy Ty, Jolu, jestes dawcą?
Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Napisano 01 czerwiec 2011 - 21:56
Napisano 02 czerwiec 2011 - 13:15
Nasłuchała się plotek, mitów z bazarku i teraz ma... Powtarza jak papuga ^^
Moim zdaniem oddawanie krwi jest etyczne. Dzięki temu można komuś uratować życie
Ja jeszcze 18 lat nie mam, ale będę chciała oddać krew - ale no cóż... pytanie czy się odważę? Bo od pewnego czasu boję się krwi i uciekam
Napisano 02 czerwiec 2011 - 13:37
Użytkownik Jola-Biolożka dnia 01 czerwiec 2011 - 21:56 napisał
zazdroszczę i podziwiam
a czy jesli ktoś nie moze byc dawcą krwi, to czy dawcą osocza albo szpiku tez nie?
...a tyle ludzi mogloby krew oddawac i drugim życie ratować, a tu nie chcą, "bo nie"...
Napisano 02 czerwiec 2011 - 16:34
Napisano 02 czerwiec 2011 - 20:47
nancy, naprawdę niema się czego bać. na "pierwszy raz" dobrze iść właśnie z jakąś akcją szkolną lub z "mentorem" który już krew oddaje i wprowadzi Cię w szczegóły. Oddanie trwa maksymalnie 5 minut.
Oxygenium, zależy od tego dlaczego nie możesz oddać krwi.
A ktoś jeszcze oddaje krew lub jest zapisany do bazy potencjalnych dawców szpiku?
Napisano 02 czerwiec 2011 - 22:08
Użytkownik Jola-Biolożka dnia 02 czerwiec 2011 - 20:47 napisał
mam za niski poziom TSH (dolna granica normy)
nancy, zbierz się na odwage i idź oddac krew, będe Cię wspierać
Napisano 10 czerwiec 2011 - 18:18
Napisano 11 listopad 2011 - 11:19
Napisano 11 listopad 2011 - 12:49
Napisano 12 listopad 2011 - 12:56
Ale odnosząc się do tego co napisałaś Jola-Biolożka to ta "mamusia" co tak się skarżyła musi mieć nierówno pod sufitem. A Ja osobiście ozłociłbym każdego kto przyczynia się do wzrostu ilości krwi w bankach krwi.
Napisano 19 luty 2012 - 15:35
Przy okazji, zna ktos dobry sposob na przygotowanie sie do oddania krwi? Gdy skoncze 18 lat, chce byc dawca, ale jestem bardzo wrazliwa i malo wytrzymala na bol (nawet pobieranie krwi do badania to dla mnie problem). I czy bede musiala przytyc, jesli waze 46 kg?
Napisano 19 luty 2012 - 19:08
Co do oddania, dzień przed pić dużo płynów, a rano przed wizytą w krwiodawstwie zjeść lekkie śniadanie i wypić sok owocowy, herbatę owocową, wodę niegazowaną (odpada kawa i herbata czarna i zielona).
Udostępnij ten temat:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Pomoc