• 0
ctofi

ogórki

Question

Cześć! Mam pytanie co do ogórka Polan F1. Obie moje babcie hodują taki gatunek. Z czego jedna mieszkająca w Warszawie otrzymuje je zawsze chudziutkie i dość małe a babcia mieszkająca w Krynicy Morskiej duże i beczkowate. Od czego to zależy. Bardzo proszę o odpowiedz jak najszybszą i z góry dziękuje! :)

0

Share this post


Link to post

2 answers to this question

  • 0

Ponieważ to moja ulubiona odmiana ogórków to powiem co mi na myśl przychodzi:

1) chyba bajbardziej prawdopodobne, to obie babcie zbierają ogórki w róznych fazach rozwoju, ogórek najpierw rośnie na długość, potem grubieje, zależnie od przeznaczenia zbiera się je małe (np. na korniczony), średnie i nieco grubsze do kiszenia i duże na sałatki. Zasadniczo ogórki zbiera się we wczesnej fazie rozwoju, bo gdy wyrosną to zaczynają faktycznie kształtem przypominać beczkę albo melon. I stają się żółte. To tak jakby jakbłka zbierać w maju, gdy są drobne i ledwo jeszcze rozwinięte i bardzo kwaśne. Więc moze po prostu kwestia podejścia obu babć co do zbierania plonu z ogórków.

2) Kwestia nieodpowiedniej gleby, byćmoże odczyn, bycmoże za mało składników mineralnych. Ale wtedy całe rośliny by wyglądały licho.

Stawiam na to pierwsze, ale żeby jednoznacznie to określić, to by należało poobserwować jedną i drugą uprawę oraz w jakiej fazie obie babcie zbierają owoce. I tam gdzie są liche, zostawić kilka niezebranych i patrzeć jak wyrastają dalej.

0

Share this post


Link to post
  • 0

A nasiona są kupowane albo zbierane przez babcie z ogórków zeszłorocznych?

Czynników (jeśli oczywiście nasiona pochodzą ze sklepu) jest wiele, dwa opisał kolega wyżej ale ja dodałabym jeszcze różnicę w klimacie (wilgotność powietrza, temperatura) który może wpływać na to, że w chłodniejszej i bardziej suchej Warszawie powiedzmy 30-dniowy ogórek jest mniej rozwinięty niż 30-dniowy ogórek który rósł w nieco wyższej temperaturze i powietrzu bardziej wilgotnym i bardziej zasobnym w niektóre składniki mineralne.

I gwoli ścisłości, mówiąc o temperaturze mam na myśli nie tylko temperaturę otoczenia ale i temperaturę która ma większe znaczenie dla roślin- temperaturę gleby- w Warszawie ziemia może być cięższa, gliniasta która wolniej się nagrzewa a w Krynicy dominować będzie raczej ziemia piaszczysta bardziej zasobna w składniki organiczne która jest szybciej nagrzewana.

0

Share this post


Link to post

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz