• 0
andrewgiant

Osmoza

Question

Podaj kierunek przeplywu wody po zamianie skrobii w glukoze. Mam takie polecenie, rozumowalem to na takiej zasadzie, ze glukoza jest osmotycznie czynna w przeciwienstwie do skrobii czyli bedzie przedostawac sie przez blone na zewnatrz komorki co zwiekszy stezenie substancji poza komorka, a zmniejszy w komorce, wiec osmoza powinna isc z komorki do srodowiska zewnetrznego zgodnie z gradientem stezen, ale w odpowiedzi do polecenia jest podana odwrotna odp(tj. z zewnatrz do wnetrza komorki). I moje pytanie brzmi czy ja to zle rozumuje czy jest podana bledna odpowiedz?

Dzieki z gory

0

Share this post


Link to post

10 answers to this question

  • 0

Chyba chodzi o to, że glukoza - osmotycznie czynna, jak napisałeś - znajduje się wewnątrz komórki, więc tam napłynie woda.

0

Share this post


Link to post
  • 0

1449939194-U3038.jpg

 

 

Z tego co ja widze to glukoza byla w komorce, bo powstala na skutek hydrolizy skrobii i glukoza idzie z wnetrza komorki na zewnatrz, wiec juz piszac tak niebiologicznie wody jest wiecej w komorce niz na zewnatrz i dlatego woda bedzie przeplywac z komorki na zewnatrz komorki. Wydaje mi sie, ze mam racje, ale juz chyba glupieje :D

0

Share this post


Link to post
  • 0

Na mój rozum to po hydrolizie skrobi do glukozy wzrasta stężenie substsncji wewnątrz komórki. Wtedy zgodnie z gradientem woda powinna przepływać z zewnątrz do wnętrza komórki. Wydaje mi się, że musisz zwrócić uwagę na to że osmoza polega na przenikaniu wody.

0

Share this post


Link to post
  • 0

Ja tu nie widzę nigdzie faktu wychodzenia glukozy z komórki.

0

Share this post


Link to post
  • 0

Jedyne co tu do mnie przemawia to sciana komorkowa, ktora chyba jest w stanie skutecznie ograniczyc przeplyw sybstancji nawet aktywnych osmotycznie, bo skoro mowa o skorbii to chodzi o komorke roslinna i wtedy Wasz tok rozumowania bylby prawidlowy.

0

Share this post


Link to post
  • 0

Mój tok rozumowania jest taki jak zadania: zamiast skrobi do komórki wpierdzielamy glukozę, która jest osmotycznie czynna, więc woda przenika do komórki. Co w tym trudnego?

0

Share this post


Link to post
  • 0

Ja chyba zle definiuje aktywnosc osmotyczna. Czy jesli cukier jest osmotycznie czynny to znaczy, ze przenika przez blone czy, ze powoduje, ze srodowisko w ktorym sie znajduje zmniejsza swoj potencjal osmotyczny i do tego srodowiska naplywa woda??

0

Share this post


Link to post
  • 0

Osmoza = przenikanie rozpuszczalnika, głównie wody, tak w maturalnym uproszczeniu.

0

Share this post


Link to post
  • 0

W sumie racja, gdy glukoza wyleci z komorki to na jej miejsce wskoczy woda, za duzo chyba kombinowalem, a za malo skupilem sie na tekscie, ktory dolaczyli. Dzieki za pomoc :D

0

Share this post


Link to post
  • 0

gdy glukoza wyleci z komorki to na jej miejsce wskoczy woda

No nie. Woda 'wleci' wlasnie dlatego, ze glukoza nigdzie nie wyleci. Ujmujac najprosciej jak sie da - bedzie probowalo wyrownac stezenia. A ze nie bedzie moglo 'wypuscic' glukozy na zewnatrz (takie sa zalozenia zadania, anwet jesli nie wypowiedziane wprost), to bedzie wpuszczalo wode do srodka, zeby ja rozcienczyc. Zeby rozcienczyc, nie w jej miejsce.
0

Share this post


Link to post

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz