Cześc. Ostatnio przeglądajac internet natrafiłem na zdanie, że w większości enzymy to białka. Jedynym znanym mi przykładem enzymu niebiałkowego jest rybozym (mały fragment RNA). Starałem się znaleźc przykłądy innych enzymów niebiałkowych, ale totalnie nie mam pomysłu. Może ktoś z was zna jakieś przykłady enzymów niebiałkowych? Czy poza rybozymami wgl takie istnieją ?
Strona 1 z 1
Przykłady enzymów
Napisano 05 wrzesień 2011 - 20:10
Z obecnie dostępnej wiedzy wynika, że większośc enzymów ma charakter białkowy, a wyjątkiem są własnie rybozymy.
Wątpliwe jest występowanie jeszcze innych niebiałkowych enzymów.
Wątpliwe jest występowanie jeszcze innych niebiałkowych enzymów.
Napisano 27 wrzesień 2011 - 11:01
Witam, zgadzam się z tym stwierdzeniem. Większość enzymów to jednak białka złożone. Enzymy katalizują przecież przemiany substratów w obecności niebiałkowych, drobnocząsteczkowych związków organicznych lub jonów nieorganicznych. Taka jest ich zasada działania i specyfika budowy.
Co do rybozymów uważam, że warto poczekać na dalsze badania naukowców.
Co do rybozymów uważam, że warto poczekać na dalsze badania naukowców.
Napisano 15 grudzień 2011 - 01:02
małe fragmenty RNA - rybozymy.
nic więcej nie znalazłem. może chodzi o niebiałkowe składowe enzymów - grupy prostetyczne, czyli koenzymy?
nic więcej nie znalazłem. może chodzi o niebiałkowe składowe enzymów - grupy prostetyczne, czyli koenzymy?
Napisano 15 grudzień 2011 - 17:49
jak na razie jedynymi odkrytymi enzymami niebiałkowymi są rybozymy, czyli cząsteczki RNA wykazujące aktywność enzymatyczną. Nazwa "rybozym" nie wskazuje na konkretny rodzaj katalizowanej reakcji a tylko na budowę chemiczną cząsteczki, która ją katalizuje. Tak więc rybozymy stanowią całą grupę enzymów, analogicznie do enzymów białkowych.
grupa prostetyczna a koenzym to nie to samo. To dwa różne pojęcia, których nie należy mylić!
grupa prostetyczna a koenzym to nie to samo. To dwa różne pojęcia, których nie należy mylić!
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Pomoc