Oxygenium

Schabowy z probówki

16 posts in this topic

Tytuł mojego posta to nieco zmieniony tytuł artykułu, ktory niedawno czytałam.

Pewien amerykański biolog molekularny postanowił... wytworzyc w probówce mięso, a dokładniej: mięśnie. Zamierza zbadać, które komórki organizmu zwierzęcego stanowiłyby najlepszy materiał do badań, bo muszą to byc komórki latwo namnażające sie w warunkach laboratoryjnych.

Z jednej strony - wytworzenie takiego mięsa przyczyniłoby się do ograniczenia dręczenia i zabijania zwierząt, ale stałoby sie to pod warunkiem, że taka alternatywna droga pozyskiwania schaboszczaków byłaby tania i szybka.

Ciekawe, czy takie mięso byłoby smaczne? Podejrzewam, że nie, bo "mięso", czyli to, co spożywamy, to nie tylko mięśnie.

Co o tym sądzicie?

0

Share this post


Link to post

Czytałem o tym w Scientific American. Pomysł dobry tylko jak na razie takie mięso będzie bardzo dużo kosztować bo sposoby hodowli i pożywki są bardzo drogie. Poza tym pożywka wymaga krwi cielęcej, więc nie będzie to jak na razie mięso wyprodukowane bez zwierząt.

Ale trzeba próbować:P

0

Share this post


Link to post

Słyszałem tą nazwe właśnie kilka lat temu :) Bardzo chwytliwa że mi się przypomiała. Odnośnie schabowego z probówki to sobie go nie widzę. Chociaż jeżeli można pobrać komórki od zmarłego i wyhodować tkankę mieśniową to dlaczego nie będzie można mięsa wytworzyć w probówce ?

0

Share this post


Link to post

Ale krew można pobierać od zwierząt bez szkody dla ich zdrowia i życia :)

Poza tym do mięsa można dodać aromatów więc mięso takie może mieć smak podobny do prawdziwego.

Tak czy siak. Metoda ta jak na razie na pewno nie będzie używana do produkcji żywności za to jest już stosowana do otrzymywania tkanek używanych do przeszczepów. Nawet kiedyś widziałam artykuł o hodowli całego ucha ludzkiego do przeszczepu.

0

Share this post


Link to post

Ale krew można pobierać od zwierząt bez szkody dla ich zdrowia i życia :)

Poza tym do mięsa można dodać aromatów więc mięso takie może mieć smak podobny do prawdziwego.

Tak czy siak. Metoda ta jak na razie na pewno nie będzie używana do produkcji żywności za to jest już stosowana do otrzymywania tkanek używanych do przeszczepów. Nawet kiedyś widziałam artykuł o hodowli całego ucha ludzkiego do przeszczepu.

A propos krwi to do takiej pożywki trzeba dodać tysiące litrów (tak to robią w koncernach), więc jak na razie bez zarzynania zwierząt się nie obejdzie...

0

Share this post


Link to post
Poza tym do mięsa można dodać aromatów więc mięso takie może mieć smak podobny do prawdziwego.

wydaje mi się, że dodanie do mięsa z probówki aromatów i różniastych przypraw i tak nie spowoduje, że będzie ono miało smak taki, jak mięcho prawdziwe. Mięso, które spożywamy, to przeciez nie tylko czyste mięśnie + vegeta, sól, piperz i co tam kto lubi, mięśnie zwierzęce są "nasączone" mnóstwem innych substancji, które w organizmach występują (np. hormony, witaminy) i choć te substancje występują w malutkich ilościach, to uważam, że też wpływają na smak. Porównaj chociazby smak jajka ze wsi, gdzie kura łazi i zżera co jej pasuje, ze smakiem jajka z farmy klatkowej, gdzie kura zjada sztuczne pasze i hormony.

0

Share this post


Link to post

Chodziło mi o tzw. aromaty identyczne z naturalnymi. Czyli dodanie do mięsa substancji syntetycznych w takiej ilości w jakich występują one naturalnie w mięsie.

0

Share this post


Link to post

Wrzucam artykuł z Scientific American nr 7 lipiec 2011.

post-12-0-50932300-1315567370_thumb.jpg post-12-0-10913900-1315567413_thumb.jpg

post-12-0-91031200-1315567457_thumb.jpg post-12-0-58052400-1315567500_thumb.jpg

Mam nadzieję, że nie naruszyłem praw autorskich, ale nic nie było napisane :P

Miłej lektury ;)

0

Share this post


Link to post

Zamiast mięsa można jeść soję w postaci też kotleta -sojowego,przyprawionego do smaku np.moczonego w bulionie warzywnym i panierowanego potem w bułce tartej i pieczonego na oleju.W diecie wegetariańskiej jest wiele innych zamienników np.pasztet sojowy-doprawiony odpowiednio,nawet mleko sojowe jest-dla osób które np.nie powinny pić mleka krowiego.Nie potrzeba dla ochrony zwierząt aż tak drogich metod jak hodowle z probówki.

0

Share this post


Link to post

Smak smakiem, ale jak (nie)zdrowe bedzie to mieso? Czy naukowcy "wyhoduja" w tym miesie rowniez pelnowartosciowe bialko z wszystkimi aminokwasami, witaminy i tluszcze? Watpie w to.

0

Share this post


Link to post

jeżeli naukowcy wyhodują komórki mięśniowe w celach kulinarnych (a już to robią w celach naukowych) to takie komórki są praktycznie nieodróżnialne od komórek izolowanych z tkanek. Tak więc zawierają te same białka, tłuszcze itp.

0

Share this post


Link to post

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz



Partnerem serwisu są: Karty Plastikowe | Optymalizacja zus | Więcej informacji o kartach www.plastkart.pl