Mam taki problem. Mam podane ułamki molowe (od 0 do 1 co 0.1) dla mieszaniny betainy+1,2-propanodiolu oraz jednego z czterech rozpuszczalinków: metanolu, etanolu, 1-propylenu i 2-propylenu. Moim zadaniem jest obliczyć ile substancji potrzebuje do stworzenia poszczególnych roztworów tak aby otrzymać 5m3.
Proszę o pomoc w tych zadaniach . Pilnie potrzebuję ich rozwiązania . Cały czas wynik wychodzi niepoprawny , nie mam pomysłu jak to inaczej ugryźć. Może ktoś z Was miałby czas szybciutko wytłumaczyć mi zadania na skype ? Byłabym wdzięczna. 3 zadania ze stałej Kp w załączniku.
Ułamek molow Ba(NO3)2 w roztworze wodnym wynosi 0.0040 . Jakie jest stężenie molowe soli , jeżeli gęstość roztworu wynosi d = 1.05g/cm3 ? M soli= 261,34 M wody = 18,02 .
Zakładam , że mr-ru = 100 g, jednak po takim założeniu wynik wychodzi nieprawidłowy. Proszę o pomoc i rozwiązanie tego zadania
Cześć! Mam takie zadanko do rozwiązania :
W roztworze składającym się z akoholu etylowego i metylowego ułamek molowy metanolu wynosi 0,200. Oblicz objętości składników, które należy zmieszać, aby otrzymać 100 g roztworu. dmetanolu = 0,796 g/cm3 detanolu = 0,789 g/cm3 Etap1 wybierz wlasciwe rownania Etap2 wyrazic licznosc metanolu przy pomocy licznosci etanolu E3. obliczyc licznosc etanolu E4. obliczyc mase etanolu E5. Obliczyc mase metanolu E6. Obliczyc objetosc etanolu E7. Obliczyc objetosc metanolu
Równanie w etapie pierwszym to 100 = M1*d1 + M2*d2 oraz xe = ne/ne+nm gdzie e - etanol , m - metanol W etapie 2 wychodzi nm = 0.25 ne Co dalej ? Próbowałam podstawić nm = 0.25e do równania xe=ne/ne+nm jednak wynik nie wyszedl poprawny. Byłby ktoś w stanie mi pomóc?