Forum biologiczno-chemiczne: Witam :) - Forum biologiczno-chemiczne

Skocz do zawartości

Logowanie »
Nowy użytkownik? Rejestracja Pomoc
Strona 1 z 1

Witam :)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Tasia 

• Przyrodnik-uczeń
  • Pip
  • Grupa: Użytkownicy

Napisano 17 luty 2012 - 17:54

Czesc, czolem, kluski z rosolem :)
Mam na imie Anastazja, chodze do gimnazjum (brrr), na szczescie juz ostatni rok. Pasjonuje sie fizyka, chemia, w troche mniejszym stopniu matematyka. Nie lubie szkoly, bo tam klamia ("nie da sie wyciagnac pierwiastka kwadratowego z liczby ujemnej", "proton i neutron maja takie same masy" itd.)
Poza tym, lubie czytac ksiazki (szczegolnie fantasy, ale nie pogardze klasyka, jak np. "Mistrz i Malgorzata" - piekne dzielo), czasem sama skrobne jakies opowiadanie czy wiersz (i bardzo prosze scislowcow o powstrzymanie sie od gryzienia mnie za ten fakt).
Sobota, idę przez miasto. Nagle zobaczyłem całkiem niezłą dziewczynę w okularach jadącą na rowerze. Patrzy się na mnie, a ja na nią. Na "Cześć mała" odpowiedziała "Cześć Kacper" - po głosie poznałem, że była to moja nauczycielka biologii. YAFUD
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   rafcio 

• Administrator
  • Grupa: Administrator
  • test

Napisano 17 luty 2012 - 20:16

Witamy na forum!
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Ego Sum 

• Przyrodnik-gimnazjalista
  • PipPip

Napisano 17 luty 2012 - 20:50

...bo tam klamia ("nie da sie wyciagnac pierwiastka kwadratowego z liczby ujemnej", "proton i neutron maja takie same masy" itd.)...

nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że w szkole kłamią. Przykłady które podałaś są tylko pewnym uogólnieniem istniejącej wiedzy na potrzeby mniej zaawansowanych użytkowników. Ucząc się pierwszy raz o pierwiastkach uczeń nie jest w stanie pojąć matematyki liczb urojonych wiec po co mu nią zaprzątać głowę. To samo dotyczy innych dziedzin wiedzy. Pytanie tylko czy kiedykolwiek uczący nas przestają "kłamać". Zawsze są pewne uproszczenia i uogólnienia inaczej proces nauki nie byłby możliwy. Dodatkowo nikt nie posiada pełnej i całkowitej wiedzy w danej (choćby najwęższej dziedzinie) dlatego zawsze będzie trochę "kłamał", nawet nieświadomie bo np. rzeczywistość jest inna niż ta opisywana przez obecne teorie.
Zagadnienie to bada już od niepamiętnych czasów filozofia nauki :D

nauki przyrodnicze mają tę przewagą, że zawsze dana hipotezę, kłamstwo można zweryfikować doświadczanie, czego nie możemy zrobić w przypadku dywagacji co zmarły dziesięciolecia tamu autor miał na myśli pisząc dany wiersz :P
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Tasia 

• Przyrodnik-uczeń
  • Pip

Napisano 17 luty 2012 - 21:25

Wyświetl postUżytkownik Ego Sum dnia 17 luty 2012 - 20:50 napisał

...bo tam klamia ("nie da sie wyciagnac pierwiastka kwadratowego z liczby ujemnej", "proton i neutron maja takie same masy" itd.)...

nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że w szkole kłamią. Przykłady które podałaś są tylko pewnym uogólnieniem istniejącej wiedzy na potrzeby mniej zaawansowanych użytkowników. Ucząc się pierwszy raz o pierwiastkach uczeń nie jest w stanie pojąć matematyki liczb urojonych wiec po co mu nią zaprzątać głowę. To samo dotyczy innych dziedzin wiedzy. Pytanie tylko czy kiedykolwiek uczący nas przestają "kłamać". Zawsze są pewne uproszczenia i uogólnienia inaczej proces nauki nie byłby możliwy. Dodatkowo nikt nie posiada pełnej i całkowitej wiedzy w danej (choćby najwęższej dziedzinie) dlatego zawsze będzie trochę "kłamał", nawet nieświadomie bo np. rzeczywistość jest inna niż ta opisywana przez obecne teorie.
Zagadnienie to bada już od niepamiętnych czasów filozofia nauki :D

Stwierdzenie "nie da sie" jest klamstwem. Stwierdzenie "na waszym poziomie sie nie da, cos takiego robi sie dopiero na 2. roku studiow" byloby juz OK.

Cytat

nauki przyrodnicze mają tę przewagą, że zawsze dana hipotezę, kłamstwo można zweryfikować doświadczanie, czego nie możemy zrobić w przypadku dywagacji co zmarły dziesięciolecia tamu autor miał na myśli pisząc dany wiersz :P

Temat rozprawki z etapu rejonowego konkursu humanistycznego w malopolskim z tego roku:
Co zrobiliby Ikar, Prometeusz, Chrystus, gdyby znali konsekwencje swoich
czynów i dzieje ludzkości? Rozważ problem w tekście argumentacyjnym. Wykorzystaj
poniższy fragment rozważań Józefa Tischnera.
Praca musi zająć co najmniej 1,5 strony A4.
„Któż nie zna historii Ikara? Aby wyjść z labiryntu, unosi się w powietrze zaopatrzony
w jedną parę skrzydeł. Ale wbrew radom zbliża się zanadto do słońca. Wosk
jego skrzydeł topi się, upada i tonie w morzu. Wyobraźmy sobie jednak, że młody
Ikar wychodzi cało z przygody: spada z powrotem do labiryntu, straszliwie potłuczony,
ale żywy. Wyobraźmy sobie w dalszym ciągu, co po takiej przygodzie dzieje się
w jego duszy. Ikar musi zacząć żyć normalnie po tym, jak kiedyś uwierzył, że jest
w stanie dosięgnąć słońca – dobra absolutnego. Jak się pozbiera po takim zawodzie?”.

A pomijajac fakt, ze sposob nauczania polskiego/literatury w gimnazjach i liceach to jedna wielka pomylka, to ogolnie jest to bardzo fajne zagadnienie :)
Sobota, idę przez miasto. Nagle zobaczyłem całkiem niezłą dziewczynę w okularach jadącą na rowerze. Patrzy się na mnie, a ja na nią. Na "Cześć mała" odpowiedziała "Cześć Kacper" - po głosie poznałem, że była to moja nauczycielka biologii. YAFUD
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Oxygenium 

• Przyrodnik-doktorant
  • Grupa: Administrator

Napisano 20 luty 2012 - 17:56

witaj wśród miłośników nauk przyrodniczych :)
cieszymy się, że do nas dołączyłaś, zapraszamy do dyskusji i oglądania fotek!
odnośnie wierszy i opowiadań - nie tylko nie pogryziemy, ale prosimy o ich zaprezetowanie, np. w osobnym temacie
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kamil 

• Przyrodnik-przedszkolak

Napisano 23 luty 2012 - 16:43

Witam serdecznie, Tasiu :)
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1