Poszukuję materiałów lub pomocy w przygotowaniu generatora wodorowego na bazie elektrolizy wody.
Strona 1 z 1
Wyodrębnienie wodoru
Napisano 20 styczeń 2012 - 18:52
A po cóż Ci będzie ten generator? Żeby sobie w najlepszym wypadku palce pourywać?
Napisano 19 luty 2012 - 15:12
Jak duzo i do czego potrzebny Ci ten wodor? Jesli potrzebujesz nieduzo, wystarczy cos zblizonego do aparatu Hofmanna, albo chociazby cos takiego:

Wazne bedzie bezpieczenstwo, nie mialam nigdy wczesniej z czyms takim do czynienia na zywo, ale mysle, ze wypelnienie probowki na wodor jakims gazem innym niz powietrze przed rozpoczeciem elektrolizy byloby rozsadne (mam na mysli taki, ktory nie reaguje z wodorem - dla bezpieczenstwa). Chodzi o oczyszczenie probowki z tlenu. Oczywiscie mozna tez prosciej - sprawic, zeby cala probowka byla wypelniana woda przed rozpoczeciem reakcji - aczkolwiek nie wiem, jak probowka by to zniosla, bo wodor ma wieksza objetosc niz woda, wiec naczynie musialoby byc otwarte i niewypelnione po brzegi. Musisz pomyslec, jak to zrobic, zeby probowka nie spadala.

Wazne bedzie bezpieczenstwo, nie mialam nigdy wczesniej z czyms takim do czynienia na zywo, ale mysle, ze wypelnienie probowki na wodor jakims gazem innym niz powietrze przed rozpoczeciem elektrolizy byloby rozsadne (mam na mysli taki, ktory nie reaguje z wodorem - dla bezpieczenstwa). Chodzi o oczyszczenie probowki z tlenu. Oczywiscie mozna tez prosciej - sprawic, zeby cala probowka byla wypelniana woda przed rozpoczeciem reakcji - aczkolwiek nie wiem, jak probowka by to zniosla, bo wodor ma wieksza objetosc niz woda, wiec naczynie musialoby byc otwarte i niewypelnione po brzegi. Musisz pomyslec, jak to zrobic, zeby probowka nie spadala.
Sobota, idę przez miasto. Nagle zobaczyłem całkiem niezłą dziewczynę w okularach jadącą na rowerze. Patrzy się na mnie, a ja na nią. Na "Cześć mała" odpowiedziała "Cześć Kacper" - po głosie poznałem, że była to moja nauczycielka biologii. YAFUD
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Pomoc