-
Ogłoszenia
-
Nowa Wersja Forum 28.07.2016
Widzisz problemy skontaktuj się z Nami: redakcja@biomist.pl
-

Aloha
Użytkownicy-
Zawartość
15 -
Ostatnia wizyta
-
Days Won
1
Aloha last won the day on 4 Luty 2017
Aloha had the most liked content!
Reputacja
1 Licznik lajków.O Aloha
-
Tytuł
- Urodziny
Informacje profilowe
-
-
Wydaje mi się, że chodzi o przepływ elektronów - w fazie jasnej fotony padają na PS 2 i z niego wybijają elektrony, które są wychwytywane przez przenośniki elektronów i trafiają do PS 1, z którego fotony też zostały wybite. Tylko że elektrony z wody uzupełniają lukę w PS2, po to zachodzi fotoliza, a elektrony z PS2 płyną do PS1,żeby uzupełnić lukę, a nie z wody do PS1
-
Nie mam pojęcia, jak rozwiązać to zadanie
-
Cześć, trafiłam na problematyczne dla mnie zadanie maturalne z biologi z maja 2014. Jest to zadanie nr 28: u kotów jedna para alleli( B i b) warunkująca barwę sierści jest sprzężona z płcią. Ruda barwa sierści jest warunkowana przez allel B(X^B), natomiast barwa czarna - przez allel b (X^b). Osobniki heterozygotyczne mają barwę szylkretową(część włosów jest czarnych, część rudych) a) ustal, jaka barwę sierści miał samiec, jezeli wsrod jego potomstwa z rudą samica jedno kocie jest szylkretowe, a troje kociąt rudych. Zapisz genotyp i fenotyp tego samca. ---> tutaj doszłam do tego, ze samiec ma genotyp X^b Y, a jego sierść jest czarna b) podaj płeć rudych kociąt w miocie. c) wyjaśnij, dlaczego wsrod potomstwa tych kotów nie pojawiają sie szylkretowe samce. Ustalilam, ze samica musi miec genotyp X^BX^B, bo gdyby miała X^BX^b, byłaby szylkretowa. Zrobiłam krzyżówkę samicy i samca, i wyszło mi, ze urodzą sie 2 rude koty i 2 szylkretowe, a z treści wynika, ze maja byc 3 rude i jeden szylkretowy :((( co robie zle?
-
Cześć, mam zadanie, w ktorym muszę narysować wzory przestrzenne obu enancjomerów, tylko nie wiem, jak... Czy to jest obojętne, któryatom umieszczę przed płaszczyzną, a który za? Bardzo prosze o szybka odpowiedz, będę miec z tego sprawdzian, a nie wiem, jak to robic
-
Cześć, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić crossing - over, od czego zależy, czy zachodzi, czy nie? Między jakimi chromosomami zachodzi? Dziękuję z góry!!!
-
Zmieszano 10 cm3 pewnego weglowodoru z 40 cm3 tlenu. W wyniku reakcji spalania objetosc wytworzonych par i gazów w przeliczeniu na warunki normalne wynosiła 50 cm3. Po oziębieniu do temperatury początkowej objetosc gazów zmalała do 30 cm3, po przepuszczeniu przez wodę wapienną - do10 cm3. Jaki jest wzor czasteczkowy spalonego weglowodoru?
-
Hej, nie ma takich uczelni medycznych, ktore nie biorą pod uwage chemii.. Ewentualnie fizyka roz. zamiennie z matma roz.(np Warszawa, Kraków), ale chemia i biologia to zdecydowana podstawa w punktacji podczas rekrutacji na studia. Kierunki medyczne sa zbyt zaawansowane, zeby brać pod uwage mature podstawowa(ktorej od 2 lat nowe roczniki i tak juz zreszta nie mogą zdawać ).
-
Hej, mam pytanie odnośnie struktur komórkowych - w książce Wiśniewskiego przeczytałam, ze organella mogą byc otoczone jedna lub dwiema błonami(i takie struktury nazywa sie organellami). Zatem to, co jest w cytosolu, pomiedzy błonami poszczególnych organelli, jak np. Rybosomy (nie mam na mysli centrioli ani innych elem. cytoszkieletu), nie jest juz organella?
-
Cześć, wlasnie zaczynam powtórki przedmaturalne z biologii i poszukuję konkretnych zagadnień z genetyki, ktore trzeba dokładnie opanować, zeby dobrze radzić sobie z zadaniami z tego działu moze ktos z Forumowiczów ma je gdzies spisane i sie podzieli?
-
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu 826 - dlaczego w tabelce "prawda-fałsz" drugie i trzecie jest "fałsz"? I o co chodzi w podpunkcie czwartym tabeli? Z góry bardzo dziękuję
-
Naprawdę nikt nie pisał???
-
Hej, czy jest na Forum ktoś, kto pisał kiedykolwiek maturę probna z NE i moze mi doradzić, jak mam się do niej przygotować i z jakich źródeł się uczyc? Czy to ma byc podrecznik wlasnie NE?
-
Hej, poszukuję starego repetytorium PWN, ktore juz niestety wycofano ze sprzedaży bardzo mi na nim zalezy, jesli ktos ma na sprzedaż, to chętnie kupie szukałam w sieci i rożnych księgarniach, ale wszędzie jest juz niedostępna Repetytorium. Chemia Małgorzata Krzeczkowska, Joanna Loch
-
Hej, jestem nowa na forum, ale szukam tu jakiś rad czy podpowiedzi... Chodzi o chemię w szkole - mam wrażenie, ze wyglada zupelnie inaczej niz ta wykładana przez świetnego chemika na zajeciach dodatkowych, na ktore chodzę bardzo staram się miec dobre stopnie i jednoczesnie dobry wynik z matury, ale to chyba niemożliwe, nie wiem... Jak na testach pisze rownania zgodne z prawda i tym, jak przebiegają, to moja nauczycielka robi oczy jak 5 zł i twierdzi, ze takie reakcje nie istnieją :/ juz mi rece opadają, bo jestem naprawdę ambitna(moze aż za), a tu ciagle dostaje z testów 3(!) moze ktos z Was jest/był w podobnej sytuacji? Nie wiem, co mam robic, zeby miec lepsze oceny i wyższa srednia, liczę na rady od Was, pozdrawiam :*