reactor

Białka i ich aktywność biologiczna

4 posts in this topic

Witam,

Bardzo mnie irytuję zdanie: "Denaturacja czyni białko nieaktywnym biologicznie"

Chciałbym się dowiedzieć czy z tego względu dane białko jest już bezużyteczne? W sensie czy takie białko może być wchłaniane przez inne organizmy i wykorzystywane przez nie?

0

Share this post


Link to post

hej, denaturacja powoduje utratę struktury IV, III i II rzędowej przez białko traci swoją budowę natywną i nie może pełnić funkcji biologicznych (enzymatycznych, transportowych, motorycznych, i.in.). Jeśli chodzi o podatność na degradację proteolityczną to denaturacja białka w niczym nie przeszkadza. Może ono być normalnie trawione i wchłaniane przez inne organizmy. W ludzkim żołądku panuje pH ok. 2 co już jest wystarczającym czynnikiem denaturującym.

1

Share this post


Link to post

czyli chodzi o to, że te białka w trakcie trawienia są rozkładane na aminokwasy a te dopiero wykorzystywane przez organizmy?

0

Share this post


Link to post

tak, aminokwasy są wchłaniane przez komórki i dalej biorą udział w przemianach metabolicznych.

0

Share this post


Link to post

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz