Aly

Biologia I st. 2015/2016

47 posts in this topic

Huhu. Wyzwanie. :D z matematyki nigdy nie byłam dobra, mocne strony z liceum to statystyka i prawdopodobieństwo. :D

0

Spokojnie - jeszcze zdazysz znienawidzic statystyke :D

0

Coraz bliżej wyniki. :) jeśli będzie 60%+ można czuć się bezpiecznie wnioskując po ubiegłych latach. :)

0

Heh, ja też korzystałem z etrapezu do matematyki :-D. Na matematyce będziecie mieli różniczki, całki, limesy, liczby zespolone, nie jest to takie trudne. A statystyka przede mną, wszyscy się jej boją, a i starsze roczniki nią straszą. 

0

Już wszyscy maturzyści mają wyniki, obstawiacie jakieś progi na biologię na różnych uczelniach? :)

0

Obstawiam żenująco niskie mimo żenująco niskiego poziomu matury.

0

Chwalą się ci z dobrymi wynikami, z resztą niskie progi wynikają z tego, że mało jest chętnych, mniej niż miejsc chyba nawet gdzieniegdzie.

0

Ja wybrałam Jagielloński. :) 

Teraz mam do pytanie ludzi, którzy studiują już biologię. Robię porządki z podręcznikami - mam tego dużo - od Bukały przez jakieś powtórki maturalne po Campbella. Przydają się te podręczniki na studiach? Zostawić, sprzedać? 

0

Bardzo nie. Wiem, że na lekarskim bardzo nope i na geografii bardzo nope. Na biologii nie wiem, ale pewnie też bardzo nope.

0

Raczej się nie przydadzą.. niektórzy sobie zostawiają jak mają zamiar korków udzielać, pomagać komuś do egzaminu gimnazjalnego... jakoś łatwiej układać sprawdziany, planować zajęcia.

Najwyżej jak coś zapomnisz i będziesz chciała odświeżyć to zostaw jakąś ulubioną i Campbella..ten ostatni ładnie wygląda na półce ;b

0

Mi w prehistorycznych czasach licealna chemia pomagała na studiach, nawet dała zwolnienie z egzaminu ;D  . Na botanikę też uczyłem się z Szweykowskich do których zaglądałem w LO, i dawało mi to dobre stopnie z kolokwiów ;)

0

Książki maturalne się nie przydają, są tam tylko podstawy, ale zdecydowanie za mało.

Nie rozumiem czemu martwicie się matmą i statystyką. Ja wyszłam z liceum z 3, cudem zdałam mature, matma i statystyka na studiach były dla mnie pestką.

Nie wiem jak na innych uczelniach, ale na UG pozwalają mieć na testach mieć skrypt (taka książka, może być ksero a można ją kupić). Sama wykładowczyni powiedziała, że możemy sobie z tyłu książki napisać po kolei, w punktach jak to wszystko zrobić. Jedna osoba nie zdała, bo chyba jej nie wzięła. Na sam koniec był egzamin z wykładów, ale wszystko co było na egzaminie było na slajdach na wykładach. Pestka ;)

Szweykowskich prawdę mówiąc na studiach używa się cały czas, do anatomi roślin, do zarodników, do roślin zalążkowych i grzybów. Warto się w nią zaopatrzyć, jak nie w książkę to chociaż w pdf. 

0

Macie może do polecenia jakieś książki do ekologii, podstawy budowy roślin, podstawy zoologii bezkręgowców i kręgowców i biologii człowieka? :lol: 

0

Z budowy roślin szweykowskich, z bezkręgów korzystałam z Błaszaka a z kręgowców to były albo slajdy albo zootomia Jasińskiego, ale ja tej książki wgl nie ogarnęłam. Chociaż materiały były z niej wymagane. I biologii człowieka mieliśmy same slajdy, więc tu nie pomogę.

0

Z budowy roślin szweykowskich, z bezkręgów korzystałam z Błaszaka a z kręgowców to były albo slajdy albo zootomia Jasińskiego, ale ja tej książki wgl nie ogarnęłam. Chociaż materiały były z niej wymagane. I biologii człowieka mieliśmy same slajdy, więc tu nie pomogę.

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

0

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

• Podobna zawartość

• Przez tom
      Co sądzicie o serii Barbary Bukały? Czy można te książki wykorzystać do przygotowań do matury rozszerzonej z biologii w 2023r.? Chodzi mi głównie o korzystanie z pytań, zadań i testów zawartych w tych książkach? Czy są one nadal aktualne pod względem merytorycznym? 
    • Przez natalka2021
      Witam,
      w ostatnim czasie zaczęłam oglądać się za kupnem mikroskopu. Moim obiektem zainteresowania jest Mikroskop PZO Biolar.
      Przeglądając olx natrafiłam na takie ogłoszenia:
      1. https://www.olx.pl/d/oferta/mikroskop-biolar-polskie-zaklady-optyczne-pzo-CID767-IDHOzPj.html#323eeb47a9
      2. https://www.olx.pl/d/oferta/mikroskop-pzo-warszawa-biolar-sprawny-CID99-IDJCi70.html#323eeb47a9
      3. https://www.olx.pl/d/oferta/mikroskop-pzo-biolar-CID751-IDIqTmG.html#323eeb47a9
      Czy ktoś umie rozpoznać faktyczny stan tych mikroskopów? Który lepiej wybrać? Dopiero rozpocznę przygodę z mikroskopami więc nawet nie wiem o co mogłabym spytać sprzedających. 
      Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i poradę! 

• Przez Tony
      Potrzebuje pomocy, jestem studentem biotechnologii I stopnia na pierwszym roku i muszę zrobić prezentację z Fizyki na temat "Statyka sił w biologii i medycynie (Stabilność i równowaga, równowaga ludzkiego ciała, dźwignie, łokieć, biodro etc.). Nie za bardzo umiem fizykę i nie wiem jak się za to zabrać. Dostałem informację od wykładowcy że mogę wspomóc się książką która jest w języku angielskim co niestety jest dla mnie lekkim problemem. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

• Przez monaxc
      Od września zaczynam naukę w klasie maturalnej. Bardzo zależy mi na pisaniu matury z biologii i chemii, problemem jest to, że jestem na matchemie, więc nie mam rozszerzonej biologii. Trochę za późno się obudziłam z przygotowaniami do matury niestety. Chciałam dlatego was zapytać czy myślicie, że dałabym radę sama przygotować się do matury z niej, korzystając z podręczników i różnych notatek? Czy lepiej szukać jakichś kursów? Zdaję sobie sprawę z tego, że czasu jest bardzo mało, ale jestem zdeterminowaną osobą i wiem, że jak zepnę dupę to osiągnę swój cel. Jeśli o te kursy chodzi to czy polecacie jakieś online? Tonący brzytwy się chwyta, więc liczę na wasze porady  
    • Przez milva1395
      Kupię podręczniki do biologii wydawnictwa Nowa Era na poziomie podstawowym wydane PRZED 2014 (stara matura) lub inne podręczniki do starej matury w pełnym zestawie.