• 0
Hobbysta

Cenne źródło wapnia

Question

Wiadomym jest że skorupki jaj ptasich to cenne źródło łatwo  przyswajalnego wapnia przez organizmy żywe. Człowiekowi, trudno jednak byłoby chrupać skorupki. Zmielenie ich na pył częściowo rozwiązuje problem, bowiem łatwiejszym staje się wprowadzenie ich w takiej postaci do organizmu. Ale jest jeszcze pewien mały problem. Skorupki wyścielone są błonką organiczną, która według dietetyków jest trudno strawna, nie posiada wartości odżywczych a naddatek może szybko  ulegać rozkładowi. Tu moje zasadnicze pytanie do chemików jak się jej pozbyć, tego zbędnego składnika czyli organicznej błonki . Może istnieje jakaś stosunkowo prosta chemiczna metoda, np. rozpuszczenia skorupek w jakiejś cieczy lub kwasie i wytrącenia samego wapnia z roztworu. Bardzo proszę o rozwinięcie tego tematu.

 

Nadchodzi Święto Wielkanocne, spożycie jaj niewątpliwie wzrośnie, a więc nie wyrzucajmy skorupek cennego źródła łatwo przyswajalnego wapnia, pomyślmy jak je zagospodarować. Panie ze względów że to one najczęściej chorują na osteoporozę, będą nam zapewne bardzo wdzięczne za ten naturalny lek. Poniżej adres strony o cennych właściwościach skorupek.

 

http://www.arkadia-polania.pl/skorupki-jaj-kurzych-niedoceniane-zrodlo-wapnia.php

0

Share this post


Link to post

3 answers to this question

  • 0

Bardzo ciekawy post, a czy zażywałeś innych produktów bogatych w wapń? Jeśli ktoś chce dowiedzieć się więcej to na pewno musi udać się do dietetyka. Rozumiem, że zdrowy tryb życia jest z Tobą od zawsze?:)

0

Share this post


Link to post
  • 0

No tak bo wapń tak trudno odnaleźć w warzywach, nabiale czy wielu innych produktach żywnościowych, że trzeba tak wydziwiać:-) Właśnie ciekawe co na to dietetycy:-)

0

Share this post


Link to post

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz