• 0
Antymateria

Drożdże - przetrwanie bez pokarmu

Question

Ciekawi mnie, dlaczego drożdże można zamknąć w folii aluminiowej w lodówce i one nie obumierają. Nie mają dostępu do pokarmu. Czy temperatura hamuje ich procesy metaboliczne? 

0

Share this post


Link to post

1 answer to this question

  • 0

Jak każdy żywy organizm, drożdże podlegają pod regułę van't Hoffa (bo metabolizm to nic innego jak reakcje [bio]chemiczne) i zasadę Shelforda (bo wzrost/spadek temperatury nie może w nieskończoność zwiększać/zmniejszać tempa metabolizmu, są granice tolerancji).

To są proste organizmy jednokomórkowe, nie mają specjalnie wygórowanych potrzeb metabolicznych, są w stanie przetrwać nawet zamrożenie (oczywiście nie każda komórka).

1

Share this post


Link to post

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz



  • Podobna zawartość

    • Przez daimos0
      Witam!
      Bardzo proszę Was o pomoc , potrzebuje informacji ,
      odpowiedzi na poniższe pytanie a nie mogę nigdzie tego znaleźć .
       
      Jaka jest norma dla aktywności sacharolitycznej drożdzy? Chodzi mi o odpowiedź w sensie jaki powinien być wynik doświadczenia. Co wychodzi i tym podobne. jaki przebieg wykonanego doświadczenia albo sam a norma. 
      Z góry dziękuje za pomoc.