• Ogłoszenia

• rafcio

Nowa Wersja Forum   28.07.2016

Widzisz problemy skontaktuj się z Nami: redakcja@biomist.pl

Ego_Sum

Biochemia
  • Zawartość

482
  • Ostatnia wizyta

• Days Won

28

Ego_Sum last won the day on 6 Kwiecień 2016

Ego_Sum had the most liked content!

Reputacja

38 Licznik lajków.

O Ego_Sum

• Tytuł

• Urodziny 31 Lipiec

Informacje profilowe

• Kto
    Biochemik

Ostatnie wizyty

33 525 wyświetleń profilu
  1. a jaka jest istotna różnica dla organizmu człowieka pomiędzy sacharozą otrzymywaną z buraków cukrowych a tą z trzciny cukrowej?
  2. mamy
  3. B. ok. 4 ng
  4. jeśli komórki organizmu zaczynają produkować ścianę komórkową to nawet onkolog nie pomoże
  5. Star trek Discovery oraz The Expanse
  6. witaj co prawda forum od pewnego czasu jest już w stanie śpiączki (aby nie powiedzieć, że jest martwe) ale mam nadzieję, że może uda się go rozruszać
  7. to zależy o jakie klonowanie Ci chodzi. doprecyzuj czego konkretnie szukasz
  8. nie bardzo się orientuję w zakresie podręczników maturalnych ale do chemii nieorganicznej mogę polecić Bielańskiego https://ksiegarnia.pwn.pl/Podstawy-chemii-nieorganicznej-Tom-1,68705336,p.html jest to podręcznik akademicki ale wg. mnie całkiem przystępnie napisany i sam uczyłem się z niego będąc w liceum.
  9. https://pl.wikipedia.org/wiki/Spektroskop ewentualnie dużo więcej informacji znajdziesz tutaj: http://bfy.tw/Aibk
  10. na początek proponuję zapoznać się z opisem tego procesu w jakimś podręczniku do genetyki. gdy dalej będziesz miała pytania chętnie na nie odpowiem. crossing-over zachodzi między chromosomami homologicznymi.
  11. a ilość barwnika w tęczówce nie zależy już od genetyki?
  12. nie do końca. współczynnik absorpcji białka (e) = ilość reszt tryptofanu * e tryptofanu + ilość reszt tyrozyny * e tyrozyny + ilość cystyn * e cystyn chociaż ostatni człon tego równania można spokojnie zaniedbać. e cystyny jest zaniedbywalnie małe (125) w porównaniu z e tryptofanu (5500) i tyrozyny (1490).
  13. a co tu jest jeszcze do poruszania? masz jakieś konkretne pytania to pytaj, inaczej to wygląda na spam
  14. ja bym najpierw obliczył absorbancję z transmitancji ( abs = - logT). następnie korzystając z prawa Lamberta-Beera (abs = cel gdzie c - stężenie, e - współczynnik absorpcji, l - długość drogi optycznej) można wyliczyć stężenie próbki. wstawiając l równe 1 cm oraz e = 8,8 x 10^6 cm2/mol stężenie otrzymasz w mol/cm3 co należy przeliczyć na mol/dm3. mając stężenie w mol/dm3 oraz wiedząc, że jest ono równe 1 g/dm3 łatwo można wyliczyć masę cząsteczkową białka. p.s. nie spuryfikowanego a oczyszczonego i co ważniejsze nie częstotliwość a długość fali 280 nm!
  15. ok, to zakładamy, że oznaczenia idą po kolei i na trzecim chromosomie mamy geny U/u i H/h a na piątym: T/t, X/x, L/l oraz B/b. Eliminując możliwość zjawiska crossing-over wykluczamy mieszanie się chromosomów homologicznych. Stąd gdy w roślinie macierzystej dane dwa allele są na jednym chromosomie (np. UH lub uh) to takie chromosomy przejdą do gamet. Dlatego mam tylko 4 rodzaje możliwych gamet: 1) chromosom III z dominującymi allelami (UH) i chromosom V z dominującymi allelami (TXLB) --> UHTXLB 2) chromosom III z dominującymi allelami (UH) i chromosom V z recesywnymi allelami (txlb) --> UHtxlb 3) chromosom III z recesywnymi allelami (uh) i chromosom V z dominującymi allelami (TXLB) --> uhTXLB 4) chromosom III z recesywnymi allelami (uh) i chromosom V z recesywnymi allelami (txlb) --> uhtxlb