tete123

farba matowa

4 posts in this topic

witam nie jestem chemikiem i nie znam się specjalnie na tym

mam farbę olejną połysk i chciałbym uzyskać matową

Czy może ktoś pomóc?

0

Do matowienia farb używa się krzemionek o wymiarach mikrometrowych. Niestety, wprowadzenie krzemionki wymaga dyspergowania przy wysokich siłach ścinających co jest trudne do uzyskania malarskim mikserem. Być może są jakieś metody mechaniczne i chemiczne matowienia gotowej powierzchni, ale szczerze mówiąc nie spotkałem się z tym. Mam obawy, że użycie np. r-ru NaOH może uszkodzić powłokę zamiast ją zmatowić.

0

dziekuję za odp.

ale nie chodzi mi o zmatowanie pomalowanej powierzchni lecz o dodanie czegoś do farby aby po pomalowaniu była matowa

0

No to krzemionki. Trudno to jednak skutecznie wprowadzić bez dyspergatora, zwłaszcza do farb rozpuszczalnikowych. Aby zejść z połyskiem do matu można dodać ze 4-5% masowych krzemionki. Jednkaże takie matowanie wykonuje się jako jeden z etapów produkcji, przed ustawieniem odpowiedniej lepkości farby i może być potrzebne dodatnie odpowiedniego środka powierzchniowo czynnego. Kojarzy mi się, że chyba są przedmieszki krzemionkowe w postaci pasty, którą łatwiej wprowadzić do gotowej farby, niż suchą krzemionkę, jednakże takie mieszanki są dedykowane tylko do określonych farb, czyli producent X ma taką przedmieszkę dedykowaną do określonych własnych wyrobów, w innych taka mieszanka może się "zwarzyć" i całość będzie do wyrzucenia. Najlepiej popytać w firmach z farbami przemysłowymi i profesjonalnymi.

0

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz