• Ogłoszenia

    • rafcio

      Nowa Wersja Forum   28.07.2016

      Widzisz problemy skontaktuj się z Nami: redakcja@biomist.pl

Hobbysta

Użytkownicy
  • Zawartość

    1
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Licznik lajków.

O Hobbysta

  • Urodziny

Informacje profilowe

  • Zainteresowania
    bardzo rozległe
  • Kto
    tech.elektro mechanik
  • Płeć
    Mężczyzna

Lokalizacja

  • Lokalizacja
    Katowice
  1. Wiadomym jest że skorupki jaj ptasich to cenne źródło łatwo przyswajalnego wapnia przez organizmy żywe. Człowiekowi, trudno jednak byłoby chrupać skorupki. Zmielenie ich na pył częściowo rozwiązuje problem, bowiem łatwiejszym staje się wprowadzenie ich w takiej postaci do organizmu. Ale jest jeszcze pewien mały problem. Skorupki wyścielone są błonką organiczną, która według dietetyków jest trudno strawna, nie posiada wartości odżywczych a naddatek może szybko ulegać rozkładowi. Tu moje zasadnicze pytanie do chemików jak się jej pozbyć, tego zbędnego składnika czyli organicznej błonki . Może istnieje jakaś stosunkowo prosta chemiczna metoda, np. rozpuszczenia skorupek w jakiejś cieczy lub kwasie i wytrącenia samego wapnia z roztworu. Bardzo proszę o rozwinięcie tego tematu. Nadchodzi Święto Wielkanocne, spożycie jaj niewątpliwie wzrośnie, a więc nie wyrzucajmy skorupek cennego źródła łatwo przyswajalnego wapnia, pomyślmy jak je zagospodarować. Panie ze względów że to one najczęściej chorują na osteoporozę, będą nam zapewne bardzo wdzięczne za ten naturalny lek. Poniżej adres strony o cennych właściwościach skorupek. http://www.arkadia-polania.pl/skorupki-jaj-kurzych-niedoceniane-zrodlo-wapnia.php