- 0
Zaloguj się, żeby móc to obserwować
Obserwujący
0

Inteligencja roślin
Asked by
Krzysiek 345,
Question
Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze
Zaloguj się, żeby móc to obserwować
Obserwujący
0
Napisano · Zgłoś ten post
Kiedyś w pewnej książce przeczytałem o tym, że świat roślin jest dużo bardziej niezwykły niż nam się to wydaje. Zauważono, że roślina potrafi reagować na wiele nieznanych dla nas bodźców, zapamiętywać je i przekazywać innym osobnikom. Można z tego wysnuć wniosek, że rośliny mogą posiadać swego rodzaju inteligencję, a nawet są zdolne do przekazywania emocji. Oczywiście nie w takim sensie, w jakim my to postrzegamy przez pryzmat naszego umysłu. Rośliny już od dawna panują na Ziemi, dlatego wydaje mi się, że nie byłoby nic dziwnego w tym, gdyby opanowały swój język porozumiewania się.
W książce tej była przytoczona pewna historia dwóch sióstr, które mieszkały w różnych rejonach świata, ale zachowały więź ze sobą i rodziną przez opiekowanie się dwoma sadzonkami pochodzącymi z jednej rośliny. Rośliny pięknie rosły, ale pewnego razu jednej z sióstr doniczka spadła, rozbiła się i roślina zmarniała, a może nawet całkiem zginęła. Gdy po jakimś czasie wspomniała o tym fakcie siostrze, okazało się, że jej roślina też nagle straciła poprzedni wigor. Nie wiem ile w tym prawdy a ile przypadku, ale jest to całkiem ciekawa historia. Tym bardziej, że eksperymenty potwierdzały, że zniszczenie jednej rośliny wywołuje reakcję u sąsiedniej. Znane są już nam częściowo niektóre relacje między roślinami w lasach, np. obrona przed szkodnikami. Tutaj jest trochę więcej na ten temat: http://www.focus.pl/przyroda/zobacz/publikacje/rosliny-takie-jak-my/
Co o tym sądzicie? Skoro domowe zwierzęta wykazują inteligencję i potrafią okazywać uczucia względem opiekuna, to czy nie byłyby do tego zdolne także organizmy niższego rzędu? W sumie to ważne pytanie, bo jeśli w kosmosie będziemy szukać istot podobnych do nas, to może się okazać, że ich nie znajdziemy pomimo deptania po nich ;-)