• Ogłoszenia

    • rafcio

      Nowa Wersja Forum   28.07.2016

      Widzisz problemy skontaktuj się z Nami: redakcja@biomist.pl

jarilitmanen

Użytkownicy
  • Zawartość

    25
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Days Won

    1

jarilitmanen last won the day on 29 Styczeń 2015

jarilitmanen had the most liked content!

Reputacja

2 Licznik lajków.

O jarilitmanen

  • Tytuł

  • Urodziny

Informacje profilowe

  • Płeć
    Mężczyzna
  1. https://www.toplustra.pl/
    https://www.toplustra.pl/produkty/lustra-drogowe/
    https://www.toplustra.pl/produkty/lustra-przemyslowe/
    https://www.toplustra.pl/produkty/lustra-wielofunkcyjne/
    https://www.toplustra.pl/produkty/lustra-kontrolne/
    https://www.toplustra.pl/produkty/plaskie/
    https://www.toplustra.pl/lustra-drogowe/lustra-drogowe-akrylowe/
    https://www.toplustra.pl/lustra-drogowe/lustra-drogowe-do-kontroli-2-kierunkow/
    https://www.toplustra.pl/lustra-drogowe/lustra-drogowe-do-kontroli-3-kierunkow/
    https://www.toplustra.pl/lustra-drogowe/drogowe-stalowe/
    https://www.toplustra.pl/lustra-drogowe/lustra-z-cienka-rama/
    https://www.toplustra.pl/lustra-drogowe/lustra-parkingowe-szerokokatne/
    https://www.toplustra.pl/lustra-drogowe/lustra-garazowe-i-parkingowe/
    https://www.toplustra.pl/lustra-drogowe/cyclomir/
    https://www.toplustra.pl/lustra-przemyslowe/przemyslowe-do-kontroli-dwoch-kierunkow/
    https://www.toplustra.pl/lustra-przemyslowe/przemyslowe-odporne-na-wysoka-temperature/
    https://www.toplustra.pl/lustra-przemyslowe/do-wozkow-widlowych/
    https://www.toplustra.pl/lustra-przemyslowe/lustra-polkuliste/
    https://www.toplustra.pl/lustra-przemyslowe/lustra-polkuliste-akrylowe/
    https://www.toplustra.pl/lustra-przemyslowe/lustra-polkuliste-do-kontroli-3-kierunkow/
    https://www.toplustra.pl/lustra-wielofunkcyjne/wielofunkcyjne-do-kontroli-dwoch-kierunkow/
    https://www.toplustra.pl/lustra-wielofunkcyjne/wielofunkcyjne-do-kontroli-3-kierunkow/
    https://www.toplustra.pl/lustra-wielofunkcyjne/wielofunkcyjne-stalowe/
    https://www.toplustra.pl/lustra-wielofunkcyjne/zewnetrzne-akrylowe/
    https://www.toplustra.pl/lustra-kontrolne/sklepowe-nietlukace/
    https://www.toplustra.pl/lustra-kontrolne/sklepowe-akrylowe/
    https://www.toplustra.pl/lustra-kontrolne/sklepowe-polkuliste/
    https://www.toplustra.pl/lustra-kontrolne/inspekcyjne/
    https://www.toplustra.pl/lustra-kontrolne/basenowe/
    https://www.toplustra.pl/lustra-plaskie/lustra-plaskie-antyrozpryskowe/
    https://www.toplustra.pl/lustra-plaskie/lustra-plaskie-przemyslowe/
  2. Granola przepis podstawowy Składniki (na słoik ok 1,5 l): 225 g płatków owsianych BIO (nie błyskawicznych) 35 g migdałów 45 g kokosa 60 g ziaren słonecznika 30 g sezamu łuskanego 1 szczypta soli 100 – 120 g miodu ew. 50 g brązowego cukru trzcinowego (granola jest wtedy bardziej słodka, co preferuję zimową porą :  ) ew. 2 łyżki oleju rzepakowego Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę (tą dużą „piekarnikową” : ) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć. Piec przez ok. 35 min, w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg), do uzyskania złotego koloru. Co 10 minut przemieszać, aby płatki równomiernie się upiekły.Smacznego : )
  3. Tort czekoladowo malinowy Składniki na czekoladowe ciasto (tortownica o średnicy 20 cm): 4 duże jajka 200 ml mleka 170 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 80 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka przełożyć do miski i delikatnie roztrzepać. Dodać mleko wraz z olejem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wymieszać do połączenia się składników za pomocą trzepaczki. W kolejnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Przełożyć do mokrych składników i ponownie wymieszać do połączenia się składników, nadal używając tylko rózgi kuchennej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladowe ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (opcja grzania góra-dół) przez 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ciasto urośnie z lekką górką, którą należy odciąć i pokruszyć, a pozostałe ciasto przekroić tak, aby uzyskać 3 blaty. Składniki na malinowy krem: 500 g malin (świeżych lub mrożonych) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 500 g schłodzonego serka mascarpone Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką i dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki z malin, a następnie dodać do pozostałego sosu. Wymieszać. Powoli dodać rozpuszczoną żelatynę, szybko i dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Schłodzić i przełożyć do lodówki do czasu aż frużelina zgęstnieje (kilka godzin). Po tym czasie zmiksować mikserem wraz ze schłodzonym serkiem mascarpone. Składniki na malinową polewę: 60 g malinowego dżemu (bez pestek) 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody dodatkowo 200 g świeżych malin do dekoracji tortu Dżem zagotować, często mieszając. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać, schłodzić i przełożyć do lodówki, by polewa zgęstniała. Pierwszy blat czekoladowego tortu posmarować 1/3 malinowego kremu. Przykryć drugim blatem, na który nałożyć kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem i na bok tortu wyłożyć pozostały krem. Oprószyć czekoladowymi okruchami ciasta, dociskając do tortu, aby lepiej się trzymały. Górę tortu wyłożyć przygotowaną polewą. (Na górze można też zrobić mały rant z czekoladowych okruchów, tak aby polewa nie spływała.) Udekorować świeżymi malinami. Smacznego : )
  4. Musaka Składniki: 2 bakłażany 3 cukinie oliwa z oliwek do podsmażenia 2 duże cebule 1 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 1 szczypta mielonego cynamonu 500 g przecieru pomidorowego 100 ml czerwonego wina 600 ml mleka 120 g masła 100 g mąki 2 szczypty gałki muszkatołowej 1 opakowanie sera typu greckiego 2 żółtka sól, pieprz Bakłażany i cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok 1 cm. Doprawiamy solą i smażymy z obu stron na rumiany kolor, na rozgrzanej oliwie z oliwek. Odsączamy na papierowym ręczniku. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso mielone i mieszamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidorowy przecier wraz z winem i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 min, aż sos się trochę zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Masło rozpuszczamy w niewielkim garnku, dodajemy mąkę i prażymy przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka i mieszamy. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane plastry bakłażana, następnie plastry cukinii, a w ostatniej kolejności mięso mielone w pomidorowym sosie. Całość zakrywamy sosem beszamelowym i posypujemy pokruszonym serem typu greckiego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) na 45-60 minut. Smacznego : )
  5. Sernikobrownie z wiśniami Składniki (na blachę o wymiarach 21 cm x 21 cm): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 300 g cukru pudru 5 jajek 110 g mąki pszennej 400 g zmielonego twarogu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g wiśni Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Do zmielonego sera dodać 100 g cukru pudru, 2 jajka, ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. W tym czasie masło dokładnie utrzeć mikserem z pozostałymi 200 g cukru pudru. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wlać roztopioną czekoladę i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką. Ciasto będzie dość gęste. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć 3/4 czekoladowej masy, na to wylać masę serową. Pozostałą część czekoladowego ciasta przełożyć do woreczka foliowego i odciąć jeden z jego narożników (w ten sposób otrzymamy rożek do wyciskania). Wycisnąć czekoladowe ciasto i rozsmarować delikatnie łyżką. Wyłożyć wydrylowanymi wiśniami. Przełożyć do rozgrzanego do 170 C piekarnika i piec przez około 45 minut, aż na górze utworzy nam się „chrupiąca skórka”. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego : )
  6. Granola przepis podstawowy Składniki (na słoik ok 1,5 l): 225 g płatków owsianych BIO (nie błyskawicznych) 35 g migdałów 45 g kokosa 60 g ziaren słonecznika 30 g sezamu łuskanego 1 szczypta soli 100 – 120 g miodu ew. 50 g brązowego cukru trzcinowego (granola jest wtedy bardziej słodka, co preferuję zimową porą : ) ew. 2 łyżki oleju rzepakowego Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę (tą dużą „piekarnikową” : ) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć. Piec przez ok. 35 min, w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg), do uzyskania złotego koloru. Co 10 minut przemieszać, aby płatki równomiernie się upiekły. Smacznego : )
  7. Letnia karpatka z bitą śmietaną i owocami Składniki na ciasto (tortownica o wymiarach 25 cm): 150 ml mleka 3,2 % 100 g masła szczypta soli 130 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Mleko gotujemy wraz z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień i do gotującej się mieszanki stopniowo dodajemy mąkę energicznie mieszając, do czasu aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Dodajemy proszek do pieczenia, a następnie jajka (pojedynczo) i mieszamy mikserem. Dzielimy ciasto na dwie części i przekładamy na tortownice, wysmarowane masłem i oprószone mąką. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210-220 C (bez termoobiegu) lub 200-210 C (z termoobiegiem). Pieczemy na środkowej kratce piekarnika przez ok. 18 min. i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na masę: 600 ml kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 80 ml zimnej wody 200 g borówek
  8. Makaron po meksykańsku Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 250 – 300 g makaronu muszelki Mamma Mia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała czerwona cebula 1 papryczka chili mała puszka kukurydzy (175 g) puszka czerwonej fasoli w ostrej zalewie 90 g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu sól, pieprz, słodka papryka, bazylia Mięso, papryki, cebulę, chili (bez pestek) pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać odsączoną kukurydzę z puszki oraz fasolę wraz z pikantną zalewą. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 min. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wymieszać z przygotowanym sosem. Smacznego : )