-
Ogłoszenia
-
Nowa Wersja Forum 28.07.2016
Widzisz problemy skontaktuj się z Nami: redakcja@biomist.pl
-

Juhutomy
Użytkownicy-
Zawartość
32 -
Ostatnia wizyta
-
Days Won
1
Juhutomy last won the day on 18 Luty 2012
Juhutomy had the most liked content!
Reputacja
1 Licznik lajków.O Juhutomy
-
Tytuł
- Urodziny
Informacje profilowe
-
-
Nijak. Moze nawet jakos cieplo, ze rodzice tak bardzo chcieli mnie miec. Kosciol krytykuje in vitro m.in. za to, ze od mezczyzna oddaje swoje plemniki droga masturbacji - ktora jest grzechem. Mysle, ze mimo, ze metoda ta nie krzywdzi nikogo, byloby lepiej ulepszyc procedury adopcyjne, wiele dzieci chcialoby miec rodzicow, a nie ma. I nie chodzi tylko o pomoc tym dzieciom. Mam takie wrazenie, ze skoro ktos ma problemy z plodnoscia, to moze zaufac naturze. Nieplodnosc powoduje m.in. zespol Turnera czy Klinefeltera (choc nie wiem, czy w ich przypadku zaplodnienie jest mozliwe nawet metoda in vitro) i jakos wolalabym, zeby te osoby wychowywaly cudze, zdrowe niz wlasne, chore w jakis sposob dziecko.
-
W jaki sposob jakis moj wrog (lol, dziewczyna z klasy rownoleglej zazdroszczaca mi fryzury, czy konkurent w olimpiadzie chemicznej? ) moze wykorzystac przeciw mnie moja zgode na oddanie organow? Przekazac ta wiadomosc do mafii, zeby ktos mnie potracil samochodem i zyskal nerke dla czlonka swojej rodziny? ;D
-
Smak smakiem, ale jak (nie)zdrowe bedzie to mieso? Czy naukowcy "wyhoduja" w tym miesie rowniez pelnowartosciowe bialko z wszystkimi aminokwasami, witaminy i tluszcze? Watpie w to.
-
Jak widze takich ludzi to rodzi mi sie w glowie genialny plan, zeby takie zachowanie karac wpisem do kartoteki medycznej: "Pacjent nie popiera krwiodawstwa. W razie braku krwi, pierwszenstwo ma kazda inna osoba". Przy okazji, zna ktos dobry sposob na przygotowanie sie do oddania krwi? Gdy skoncze 18 lat, chce byc dawca, ale jestem bardzo wrazliwa i malo wytrzymala na bol (nawet pobieranie krwi do badania to dla mnie problem). I czy bede musiala przytyc, jesli waze 46 kg?
-
Jak duzo i do czego potrzebny Ci ten wodor? Jesli potrzebujesz nieduzo, wystarczy cos zblizonego do aparatu Hofmanna, albo chociazby cos takiego: Wazne bedzie bezpieczenstwo, nie mialam nigdy wczesniej z czyms takim do czynienia na zywo, ale mysle, ze wypelnienie probowki na wodor jakims gazem innym niz powietrze przed rozpoczeciem elektrolizy byloby rozsadne (mam na mysli taki, ktory nie reaguje z wodorem - dla bezpieczenstwa). Chodzi o oczyszczenie probowki z tlenu. Oczywiscie mozna tez prosciej - sprawic, zeby cala probowka byla wypelniana woda przed rozpoczeciem reakcji - aczkolwiek nie wiem, jak probowka by to zniosla, bo wodor ma wieksza objetosc niz woda, wiec naczynie musialoby byc otwarte i niewypelnione po brzegi. Musisz pomyslec, jak to zrobic, zeby probowka nie spadala.
-
Juz jest sporo po czasie, ale moze moja odpowiedz przyda Ci sie za rok, albo bedzie pomocna dla kogos innego Mysle, ze analiza skladu platkow sniadaniowych/soku z kartonu/batonika/landrynek i opis wplywu poszczegolnych skladnikow na organizm czlowieka bylby bardzo ciekawy. Praca na temat jakiejs grupy lekow, albo jednego konkretnego leku (wlasciwosci, zastosowanie, sposob dzialania, historia takiej penicyliny, albo cos w tym stylu) Sposoby leczenia konkretnej choroby (opis choroby, stosowanych lekow itd.)
-
Pierwsze, co przychodzi na mysl, to praca w jakims zoo, badz schronisku na wyzszym stanowisku, ale watpie, aby to byla dobrze platna praca. Renomowany treser psow podobno moze zarobic do 8500 zl, ale trzeba nalezec do Zwiazku Kynologicznego i zdac jakis egzamin. (Info o tym i innych zawodach tu: klik) Jesli masz dobre papiery, moglabys sie sprobowac wkrecic do jakiejs firmy produkujacej np. karme albo zabawki dla zwierzat.
-
41. i 43. mnie interesuja, pytanie tylko, czy moglbys jakos udokumentowac, ze wydalam u Ciebie pieniadze za te ksiazki (niedlugo dostane stypendium z MCP, ale musze rozliczac sie z wydatkow finansowanych ze stypendium)?
-
Jestem z malopolski, nie kojarze tez zadnego pomorskiego uzytkownika ;/ Moze taki? http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Three_cell_growth_types.png
-
Mialam dzis w rekach buteleczke roztworu kwasu solnego (10%) i widzialam z bliska "pienienie sie" skal wapiennych. Ale to bylo na kolku chemicznym, na ktore przyszlam tylko ja Aczkolwiek nawet zwykle lekcje sa u mnie prowadzone dobrze (zazwyczaj ktorys z uczniow pomaga pani przy doswiadczeniu, a "wynik" jest obnoszony po calej klasie, zeby kazdy zobaczyl z bliska). Jesli chodzi o specjalistyczne slownictwo, malo uzywamy podrecznika, a pani opowiada nam o sodzie i chlorze, ktorzy sie spotykaja i debatuja nad tym, ze jeden chce kupic, a drugi sprzedac elektron walencyjny Na wyposazanie pracowni tez zawsze pieniadze sie znajda - szkola organizuje zbiorke makulatury co roku, ostatnio tez zbiorke baterii i piknik ekologiczny, zawsze troche grosza z tych okazji wpadnie. Jedyna wada lekcji w mojej szkole to moim zdaniem banalne zadania na lekcjach
-
Pozwolilam sobie zerknac na arkusz podstawowy i pozwalam sobie na stwierdzenie, ze czegos trudniejszego spodziewalam sie po maturze Osoba, ktora napisala egzamin gimnazjalny na tyle dobrze, zeby dostac sie do liceum i czasem sluchala choc jednym uchem polonistki powinna bez problemu napisac na 30%. I mowie to ja, gimnazjalistka - wiedza z lekcji na moim poziomie wystarczylaby do zdania matury. O ile oczywiscie nie ma wybitnie durnego klucza, jak to bywa
-
Rozbicie na 6 arkuszy: 1. dzien historia i wos (60 min) oraz polski i sztuka (90 min) 2. dzien fizyka, chemia, biologia i geografia (60 min) oraz matematyka (90 min) 3. dzien arkusz podstawowy i rozszerzony z jezyka (oba po 60 min) Jezyk, ktory bedziemy zdawac, wybieramy sami, przy czym jesli w gimnazjum kontynuujemy nauke jezyka z podstawowki, mamy obowiazek pisac go na poziomie podstawowym i rozszerzonym, a jesli jezyka w gimnazjum uczymy sie od podstaw, arkusz rozszerzony jest opcja nieobowiazkowa. Nikt tak naprawde nie wie, czy do liceum beda sie liczyc punkty z rozszerzonego czy podstawowego egzaminu z jezyka i jak bedzie z osobami, ktore pisaly tylko podstawowy. Sa nowe "formuly" pytan (oprocz klasycznych jednokrotnego wyboru jest tez kilka wielokrotnego wyboru i prawda/falsz) Poza tym, uczniowie musza obowiazkowo wziac udzial w "projekcie edukacyjnym" z jakiegos przedmiotu, wytyczne ministerstwa sa malo szczegolowe, obowiazek napisania szczegolowego regulaminu uczestnictwa ucznia w projekcie zwalono na szkoly.
-
Zamierzam skonczyc studia fizyczne, moze uzyskac tytul doktora, wyjechac na kilka lat gdzies za granice, popracowac za dobre pieniadze, odlozyc, nastepnie wrocic do polski, dokonczyc edukacje (habilitacja), popracowac troche na jakims uniwersytecie w kraju, a w miedzyczasie napisac powiesc fantasy, zalozyc firme zajmujaca sie prowadzeniem "klimatycznych" miejsc (hotele, restauracje itp.) dla fanow fantastyki. Po drodze wziasc slub, miec syna i corke oraz jedno adoptowane dzieciatko, dwa psy, czarnego kota (bedzie sie nazywal Behemot) i chomika.
-
Przychodzi chemik do apteki: - Poproszę opakowanie kwasu acetylowosalicylowego - Chodzi panu o aspirynę – pyta zdezorientowana farmaceutka - O,o...! Zawsze zapominam tę głupią nazwę! Na egzaminie z chemii profesor pyta studenta: - może opisze mi pan rtęć? - Rtęć ogrzewana do wysokich temperatur rozkłada się. Z Hg powstaje H - czyli atomowy wodór, który jako bardzo lekki unosi się do wyższych partii atmosfery... - A co w takim razie pozostaje ? - A... a pozostaje g i g to jest... eeee... Wiem! Stała grawitacji i wynosi ona około 9.81... Kobieta oczami chemika: Temat: Analiza Przedmiot badań: Kobieta Symbol: Ko Odkryta przez: Adama Waga atomowa: średnia oczekiwana 59 a.j.m. (atomowych jednostek masy), ale znane są izotopy od 50 do 80 a.j.m. Występowanie: Nadwyżki ilościowe w obszarach zurbanizowanych. Właściwości chemiczne: wykazuje duże powinowactwo ze złotem (Au), srebrem (Ag), platyną (Pt) oraz szlachetnymi i półszlachetnymi kamieniami i minerałami zdolna do absorbowania wielkich ilości drogich substancji może samorzutnie eksplodować jeśli pozostawia się ją samą w obecności mężczyzny nierozpuszczalna w cieczach, ale jej aktywność wzrasta po nasączeniu etanolem (alkoholem etylowym) ulega naciskowi tylko we właściwej płaszczyźnie krystalograficznej Własności fizyczne: powierzchnia pokryta zwykle warstwą barwników wrze i zamarza bez wyraźnej przyczyny topi się po jej właściwym potraktowaniu gorzka jeśli używana niewłaściwie znajdowana pod różnymi postaciami, od czystego metalu do pospolitej rudy Zastosowanie: wysoce dekoracyjny element, szczególnie w samochodach sportowych przedstawicielka silnych reduktorów pieniędzy pomocna przy wypoczynku Testy: czysty egzemplarz przybiera odcień różowy, jeśli jest odkryty w naturalnej postaci zielenieje, jeśli obok niej znajduje się lepszy izotop wysoce niebezpieczna w niedoświadczonych rękach niemożliwe posiadanie więcej niż jednego trwałego izotopu
-
Najgorsza wada nauki biologii jest taka, jak wiekszosci przedmiotow (choc to zalezy od nauczyciela): malo praktyki, duzo kucia na pamiec. Te i te miesnie skladaja sie z takich i takich tkanek, bo tak. W zaladku mamy takie, takie, takie i takie enzymy produkowane tu, tu, tu i tam, nauczcie sie na pamiec, bedzie na kartkowce.