Chemonk06

Matura 2016 - pogaduszki, nauka.

282 posts in this topic

Kontynuacja wątku z Biologa.

Mamy jeszcze sporo czasu, ale pogadać nigdy nie zaszkodzi. ;)

post-1959-0-78898600-1426966435_thumb.jp

0

Hej czy jest tu ktoś kto zdaję maturę w 2016r? Na jakim etapie nauki jesteście ? Kiedy zamierzacie zacząć powtórki? :)

0

Ja zdaję Centralne Egzaminy Wstępne w 2016 roku, z biologii i chemii. Więc ten wątek w sam raz dla mnie :P

0

Z biologii skończyliśmy pierścienice(raczej wyrobimy się z materiałem), a z chemii kończymy pH. :)

Jak u Was?

0

Biologia- w tym tygodniu sprawdzian ze skóry i aparatu ruchu

Chemia- aktualnie stała równowagi, ale nie wiem jak stoimy z materiałem, bo nie korzystam z żadnego podręcznika ;-)

0

Biologia- w tym tygodniu sprawdzian ze skóry i aparatu ruchu

Chemia- aktualnie stała równowagi, ale nie wiem jak stoimy z materiałem, bo nie korzystam z żadnego podręcznika ;-)

Bio - ale zapierniczacie z materiałem :P

Chemia - a co już przerobiliście? :)

0

W sumie z bio przerabiamy wszystko dokładnie i zadanka robimy i wgl, więc jesteśmy tak daleko, bo mamy 8h i zaczęlismy już w pierwszej klasie.

Z chemii przerobione mamy: Budowa atomu, roztwory, stechiometria, elektrochemia, redoksy, systematyke związków nieorganicznych no i teraz powoli kończymy kinetyke chemiczną :-P

1

W sumie z bio przerabiamy wszystko dokładnie i zadanka robimy i wgl, więc jesteśmy tak daleko, bo mamy 8h i zaczęlismy już w pierwszej klasie.

Z chemii przerobione mamy: Budowa atomu, roztwory, stechiometria, elektrochemia, redoksy, systematyke związków nieorganicznych no i teraz powoli kończymy kinetyke chemiczną :-P

Z bio też mam 8h, ale niestety często nas nie ma. :c

Z chemii lecicie w sumie, jak z podręcznika :P

0

z chemii to serio ja nie wiem jak my lecimy, nawet nie mam podręcznika, w sumie to jestem ciekawa co wyjdzie z mojej nauki z samego zeszytu :-\ Tak wgl gdzie się wybierasz na studia?

0

Póki co, marzy mi się lekarski w Gdańsku. :)

Na drugim miejscu stawiam analitykę medyczną, a dalej nie wiem.

A Ty? :)

0

Chciałabym na medycynę na WUM, a jak mnie nie przyjmą to gdziekolwiek, aby medycyn :-D

Hahha :)

Jak nie WUM, to zapraszam na GUMed :D

0

Eee tam, byli u nas ludzie zza Rzeszowa i z gor i wracali do domow na swieta ^^

0

...są u nas ludzie z bliższa, dalsza i całkiem najdalsza i nie licząc tęskniących wyjątków większość wraca do domu z bardzo zbliżoną częstotliwością :P

0

Ja nie chodziłem na korki i wylądowałem na biologii. Przypadeq?

1

Ty sie nie odzywaj przegrywie. Jeszcze biologie na WÓM mozna by bylo Ci wybaczyc...

;(

0

No przecież przestrzegam właśnie innych. To tak jak narkomani dają świadectwo, żeby przestrzec innych, tak ja piszę o korkach i biologii.

0

Ja nie chodzilam na zadne i poszlam na medycyne, a cale zycie chcialm byc nauczycielka ;(

0

Czyli: nie chodzisz na korki -> nie spełniasz swoich marzeń.

1

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

• Podobna zawartość

• Przez tom
      Co sądzicie o serii Barbary Bukały? Czy można te książki wykorzystać do przygotowań do matury rozszerzonej z biologii w 2023r.? Chodzi mi głównie o korzystanie z pytań, zadań i testów zawartych w tych książkach? Czy są one nadal aktualne pod względem merytorycznym? 
    • Przez natalka2021
      Witam,
      w ostatnim czasie zaczęłam oglądać się za kupnem mikroskopu. Moim obiektem zainteresowania jest Mikroskop PZO Biolar.
      Przeglądając olx natrafiłam na takie ogłoszenia:
      1. https://www.olx.pl/d/oferta/mikroskop-biolar-polskie-zaklady-optyczne-pzo-CID767-IDHOzPj.html#323eeb47a9
      2. https://www.olx.pl/d/oferta/mikroskop-pzo-warszawa-biolar-sprawny-CID99-IDJCi70.html#323eeb47a9
      3. https://www.olx.pl/d/oferta/mikroskop-pzo-biolar-CID751-IDIqTmG.html#323eeb47a9
      Czy ktoś umie rozpoznać faktyczny stan tych mikroskopów? Który lepiej wybrać? Dopiero rozpocznę przygodę z mikroskopami więc nawet nie wiem o co mogłabym spytać sprzedających. 
      Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i poradę! 

• Przez Tony
      Potrzebuje pomocy, jestem studentem biotechnologii I stopnia na pierwszym roku i muszę zrobić prezentację z Fizyki na temat "Statyka sił w biologii i medycynie (Stabilność i równowaga, równowaga ludzkiego ciała, dźwignie, łokieć, biodro etc.). Nie za bardzo umiem fizykę i nie wiem jak się za to zabrać. Dostałem informację od wykładowcy że mogę wspomóc się książką która jest w języku angielskim co niestety jest dla mnie lekkim problemem. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

• Przez SiemaJaTuNowy
      Witam!
      Za rok zamierzam pisać mature z fizyki(moim celem są studia informatyczne) , problem jest taki że jestem w tym absolutnie zielony i chciałbym zapytać się was:
      1.Jakie materiały: kanały na youtube lub książki itp, polecacie do nauki na fizyke od podstaw aż do matury ?
      2.Jaki mieliście sposób uczenia się na fizykę na maturę (przerabialiście najpierw podstawe a potem roz, czy uczyliście się od razu rozszerzenia), od czego najpierw się zabieraliście, mieliście jakieś strategie lub triki na naukę, uczyliście się najpierw książki X, a następnie Y ? 
      3.Chciałem uczyć się podstaw od "Podstawy fizyki Tom 1-5 David Halliday,Robert Resnick, Jearl Walker", Repetytorium maturzysty 2020,Vademecum maturzysty Fizyka i astronomia, Vademecum Matura 2020 fizyka, Co o nich sądzicie czy może są jakieś lepsze książki które przygotują mnie do matury ?
      Bardzo dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi 

• Przez xoxox
      1. Na żel krzemionkowym można nanieść jony miedzi stosując odpowiednie wodne roztwory soli miedzi lub jej kompleksów. W którym przypadku uzyska się większą dyspersję jonów miedzi ? Uzasadnij
      2. Za pomocą odpowiednich równań przedstaw syntezę katalizatora HRh(CO)2(PPh3)2