patryk01996

Odczynniki z wytwórni ciastek.

6 posts in this topic

Witam!

W pobliżu mojego domu znajduję się duży zakład "Lambertz" w którym produkują ciastka.

O jakie odczynniki mógł bym tam zapytać, bo wiem że w tych ciastkach jest więcej chemii niż mąki. :D

0

Share this post


Link to post

Przeczytaj skład tych ciastek, dowiedz się co się kryje pod kodami E-XXX (gdzie X oznacza dowolną cyfrę ;)

0

Share this post


Link to post

Raczej nie będzie to nic nadzwyczajnego bo podstawą takich ciastek jest mąka, woda, jajka w proszku, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu), cukier, tłuszcz, czasami skrobia, karmel jako barwnik, mleko, śmietana lub serwatka w proszku, w przypadku produkowanych przez ten zakład pierników- mieszanka przypraw do piernika. Żadnych chemicznych cudów tam nie będzie (a wszelkie nadzienia, polewy dostają oni w formie gotowej).

Poza tym wątpię, że ktoś Ci coś stamtąd wyniesie (chyba, że masz tam grube znajomości) bo są zakłady w których za wyniesienie jednej czekoladki można wylecieć (tzn. na produkcji można sobie zjeść ale nie można nic wynieść).

0

Share this post


Link to post

Byłem zapytać i dostałem:

-Kwas ortofosforowy

-Kwas solny

-Wodorowęglan sodu

-Wanilina (chociaż nie wymyśliłem sensownego zastosowania tego odczynniki)

-Glukoza

A co do wynoszenia, musiałem mieć karteczkę od szkoły że do do pracy badawczej:D

0

Share this post


Link to post

wodorowęglanu i kwasów zapewne używają do regulacji kwasowości i spulchniania ciasta. a wanilina to napewno wanilina czy etylowanilina?

0

Share this post


Link to post

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz