-
Ogłoszenia
-
Nowa Wersja Forum 28.07.2016
Widzisz problemy skontaktuj się z Nami: redakcja@biomist.pl
-

pawel17041995
Użytkownicy-
Zawartość
7 -
Ostatnia wizyta
Reputacja
0 Licznik lajków.O pawel17041995
-
Tytuł
- Urodziny
Informacje profilowe
-
Zainteresowania
biologia (zoologia, ekologia, genetyka, ewolucjonizm), sport, muzyka
-
Kto
lekarski
-
-
bardzo dobra odpowiedź, o to chodziło a tak ramach ciekawostki, w związku z ociepleniem się klimatu, ta temperatura średnia wzrasta i kto wie czy nie będziemy mieć kiedys problemu z malarią w Polsce
-
d) jest to malaria - nie występuje w Polsce, ponieważ na tym terenie nie występuje gatunek komara przenoszący zarodźca malarii- w Polsce komary też są zdolne do przenoszenia zarodźca 35. dobrze
-
24. dobrze, ważne że zaznaczyłeś rybosomy 70S u eukariontów 25. Tylko czy energia świetlna jest substratem? spokojnie można pisać glukoza oddychanie komorkowe? zastanów się czy cały proces? Tu często maturzyści robią błędy
-
23. Tak wiem, edycja kopiuj wklej hahah to tak aby nie sugerować wpływu tlenu na rozwartość pyska xD a) dobrze b) dobrze c) Im mniejszy poziom tlenu w wodzie tym ryba szerzej otwiera pysk, by więcej wody napłynęło do skrzeli i co tz tego wynika trzeba to pociągnąć dalej, bo niestety łatwo stracić pkt, nie wykazałeś tego związku
-
22. a) nie uzasadniłeś dlaczego b) długość światła? raczej długość fali światła c) Dlugosc swiatla ma wplyw na wzrost i rozwoj rosliny. Ale jaki ma ten wpływ? O wiele lepsza odpowiedź druga. Swiatlo czerwone pozytywnie wplywa na wzrost i rozwoj pędu rosliny. d) dwie poprawne odpowiedzi, to że roślina urosła większa wiąże się też z dynamiką wzrostu łodygi
-
Czasu mało, a zadań do przerobienia jeszcze sporo... Na stronie zamieszczę 100 autorskich zadań z biologii na poziomie rozszerzonym do matury 2015. Zadania w większości sprawdzają myślenie, a nie wiedzę książkową. Jednak wiedza teoretyczna jest podstawą do logicznego myślenia, dlatego znajdą się też zadania typowo podręcznikowe. Zamieszczone przeze mnie zadania są częścią Wielkiego Banku Zadań z biologii, który jest w trakcie tworzenia. Jego zwieńczeniem będzie zbiór zadań z biologii, którego jednak nie zdążę już ukończyć przed maturą 2015. W zbiorze znajdują się zadania oparte na przykładowych zadaniach z biologii opracowanych przez CKE na maturę 2015. Jest już ich ponad 1000 i ciągle powstają nowe. W zbiorze jest mnóstwo zadań podchwytliwych, tak aby pokazać błędy, jakie najczęściej popełniają licealiści. Mam nadzieję, że te 100 zadań pomoże Wam- maturzystom 2015 -i nie stracicie w głupi sposób pkt na tegorocznej maturze. Powodzenia http://forum.biomist.pl/autorskie-zadania-z-biologii-do-matury-2015-t1586.html/
-
Zapraszam wszystkich do przerobienia moich autorskich zadań z biologii do matury 2015. Wiem, że czasu bardzo mało, ale myślę że warto Zadania w większości są na myślenie, są podchwytliwe, aby pokazać jakie błędy najczęściej popełniają licealiści. Zapraszam również do przeczytania opisu strony i lajkowania. Zapraszajcie znajomych, którzy zdają maturę z biologii do brania udziału w dyskusji i lajkowania. https://www.facebook.com/100zadanzbiolo ... page_panel