Melatonina

Pierwszy rok lekarskiego na UMLUB - lista zakupów

29 posts in this topic

Co powinniście wiedzieć jako przyszli pierwszoroczniacy :)

Lista zakupów:

Fartuchy

1. -jeden anatomiczny, wiązany z tyłu, do niego chustka na głowę płci pięknej albo uniseks furażerka (nie wyglądasz przynajmniej jak córka Boryny tylko jak zwykły idiota), fartuch można spokojnie odkupić od kogoś z poprzedniego roku, bo przyda się tylko na anatomię (chyba, że masz w planach seryjne morderstwa i nie chcesz się przy tym pobrudzić).

2. - drugi zwykły lekarski z długimi rękawami, zapinany z przodu, ten już warto mieć nowy, będzie potrzebny na większość zajęć (+możesz udawać, że już jesteś lekarzem wow wow). Nie polecam z czytej bawełny, wygląda jakbyś na nim spał. Zakładamy go na histologię, chemię, biofizykę i biochemię.

w2dcgz.jpganatomiczny                           2yyttw9.jpg lekarski

3. Lekarskie buty- takie śmieszne laczki, muszą być białe i mieć zakryte palce. Na anatomię na pierwszych zajęciach nie wpuścili jak ktoś miał crocksy z otworkami u góry (dbają o to, żeby nie wynosić formaliny w skarpetkach). Nosi się je na wszystkie zajęcia oprócz komunikowania w medycynie, historii medycyny i angielskiego.

or11cn.jpg  mu7nlj.jpg

4. Na anatomię może się jeszcze przydać skalpel, ostrza i pęseta anatomiczna. Wystarczy jednak 3/ 4 takie komplety na całą grupę.  Można kupić w Ambulansie - sklepie w Anatomicum, czyli tam, gdzie będziecie mieć zajęcia :) Trzonek kosztuje coś koło 8zł, pęseta (15cm) chyba 10zł, a ostrza kosztują jakieś grosze.

2yl379c.jpg 2zox0dv.jpg

5. Rękawiczki! :D Polecam kupić od razu całe opakowanie a nie bawić się w sztuki ( a raczej pary), opłaca się i jest mniej zamieszania. Jako osoba uczulona na lateks polecam takim szczęściarzom jak ja nitrylowe albo winylowe. Są potrzebne na każdej anatomii, chyba ze masz zajęcia z legendą katedry - dr K. i chcesz być tak samo hardkorowy jak on. 

6. Czaszka jest zupełnie niepotrzebnym wydatkiem, kosztuje około 400zł, przyda się może na pięć zajęć, a można ją sobie wypożyczyć na indentyfikator/legitymację w prosektorium. Te 2 godziny sam na sam wystarczą, a pragnę przypomnieć, że handel szczątkami ludzkimi jest nielegalny. Wiem, że fajnie wygląda na półce i chcesz mieć z nią zdjęcie na fejsie, ale głupotą jest kupowanie, chyba że chcesz wyrywać na nią laski i zapraszać na "naukę do praktycznego".

7. Jeśli nie chcesz wydawać kupy forsy na książki i zaoszczędzić na amfetaminę, to kup ksera w DS 4 ;) 
    Książki- jeśli już ktoś chce mieć swoje pachnące drukarnią  tomiszcza, to najbardziej opłaca się kupic Bochenka ( tak, wciąż jest wymagany przez niektórych asytentów, a tom IV jest obowiązkowy). 
    Można wypożyczyć z biblioteki, spokojnie zdazyłam zamówić wszystkie pozycje, które chciałam( kupiłam tylko Bochenki i ksero Bańkowskiego do biochemii, mam nadzieję, ze tego posta nie przeczyta ymkbo jeszcze mu nie oddałam za nie grubych pieniążków).
    Warto założyć sobie konto na http://opac.am.lublin.pl/ zaraz przed skłądaniem papierów i jak przyjedziesz z dokumentami, to skoczyć do biblioteki i potwierdzić, że istniejesz. Będziesz mógł zamówić książki przez internet zaraz jak to umożliwią.

Anatomia: Bochenek, Gray ( dla tych co lubią chodzić na skróty przez pieczarki: Skawina/Sokołowska-Pituchowa/Narkiewicz). Na pierwszych zajęciach były u nas kręgi icon_smile.gif
    Histologia: Zabel, do embriologii Bartel, a do cytofizjologii teoretycznie jakieś Krótkie Seminaria czy coś takiego, ale nikt tego nie miał :D. Na pierwszych zajęciach nie ma wejściówki.
    Biofizyka: można mieć Pilawskiego lub Jaroszyka, żeby popatrzeć na nich i cieszyć się, że ktoś starszy zrobił ręcznie pisany skrypt,  kupisz od starszych lub w ds4. (Chociaż można z Jaroszykiem wysyłać snapy, że studia takie cięzkie wow wow  i wzbudzać litość wszystkich wokół).
    Chemia: Jest uczelniany skrypt, który wystarcza na zaliczenie.
    Biochemia: Teoretycznie wielka księga Magii i Czarodziejstwa Harper, ale każdy uczy się z Bańkowskiego albo z Dziubka-skrypt (DS4 - ksero).

Gdzie mamy zajęcia na pierwszym roku:

ANATOMIA - Collegium Anatomicum icon_cool.gif ,ul. Jaczewskiego 4
Zajęcia odbywają się w prosektorium trzy razy w tygodniu, wykład jest raz w poniedziałki (nie we wszystkie).
HISTOLOGIA - Collegium Medicum, ul. Radziwiłłowska 11
Zajęcia odbywają się raz w tygodniu, wykład jest raz w tygodniu.
BIOFIZYKA - Collegium Anatomicum, ul. Jaczewskiego 4
CHEMIA - Collegium Pharmaceuticum, ul. Chodzki 4A
Zajęcia odbywają się raz w tygodniu, mieliśmy tylko trzy wykłady.
JĘZYK ANGIELSKI - Collegium Anatomicum, ul. Jaczewskiego 4
Zajęcia odbywają się raz w tygodniu.
BIOCHEMIA - Collegium Universum, ul. Chodzki 1
HISTORIA MEDYCYNY - Biblioteka Główna, ul. Szkolna 18
Wykłady 6 godzin, seminaria 6 godzin.
KOMUNIKOWANIE W MEDYCYNIE - Biblioteka Główna, ul. Szkolna 18
Seminaria 1,5 godzinne co tydzień.
WF nie ma obowiązkowych zajęć, ale można się zapisać.

4

Dzięki, niedługo dodam coś o tym jak wyglądają dane przedmioty, zaliczenia i 'życie studenckie' :D

0

Również gratuluję i dziękuję za informacje :) Mam nadzieję, że mi się przydadzą za kilka miesięcy ;) Czekam z niecierpliwością na kolejne informacje!

0

;) Czekam z niecierpliwością na kolejne informacje!

Jakbyś nie mogła się doczekać i miała pytania, to pisz śmiało na priv ;)

0

Fartuch anatomiczny - tylko taki z grubszego materiału. Ten z cieńszego, ech... Składasz go z pietyzmem, jak składają flagę USA po pogrzebie amerykańskiego żołnierza a on na drugi dzień wygląda jakby był strefą intensywnego marcowania się dwóch homoseksualnych żbików.

Bez Bochenka to jak bez ręki. I obu nóg. Kupić koniecznie. Poza tym nie wierzę, że komuś uda się nie zalać go niczym podczas wszystkich waszych wspólnych godzin w świecie chłonki.

Polecam też kupić Jaroszyka. Tylko po to żeby go spalić. Najgorzej napisana książka jaką do tej pory widziałem. Co za pierdolenie... Snucie się po temacie, absolutne zero konkretów, pisana dla fizyków, nie studentów. Dzięki niej doceniasz robotę Katedry Chemii - nie ma książki, która przekazuje to czego chcemy uczyć? Piszemy swoją!

0

Więc właśnie Jak to jest? Czytałam na biologu, że od 2014 UMlub przerzuca się na Greya i nawet starsi asystenci na niego przechodzą i że kolokwia też są pod Greya, mam jeden tom Greya i WYDAJE mi się, że tekst jest fajnie napisany i są świetne schematy itp. i zastanawiam się czy inwestować w Bochenka całego czy nie. Wiem ze na pewno IV tom Bochenka jest obowiazkowy co z reszta? 

I jeszcze jedno pytanie czy wykłady są obowiązkowe?

Z góry bardzo bardzo dziękuję za odpowiedzi. 

0

Wiesz, z Graya jest klinika, teoretycznie jest obowiązkowy, ale na zajęciach np taki Profesor Frans B. jak wspomina o nim to mówi ta głupia książka xD

Chłonka, naczynia, narządy wewnętrzne zawsze są z Bochenka, w sumie to w Grayu dobre są tylko obrazki . No i kończyny są zrobione całkiem nieźle. Ale tam jest strasznie wszystko porozpieprzane po całej ksiażce. 
 Ja na Twoim miejscu zainwestowałabym w Bochenka, bo nie wiadomo na jakiego asystenta trafisz, a oni rozdają te 5 punktów, które mogą uratować komuś dupę.

A tak na marginesie, to zacznijcie kupować ksiązki dopiero w październiku, po pierwszych zajęciach, bo u nas np zmienili Sawickiego na Zabla, a Prof Frans mówił cos, ze chytba zmienią znowu książki z Graya na coś innego (moore mi sie obił o uszy). Ale kto ich tam, wie.

0

Gdzie w Lublinie dostanę takie fartuchy i całą resztę? :P

0

Na ul. Lubartowskiej jest pełno sklepów medycznych :) Ale w sumie ja kupowałam w takim małym sklepiku u siebie i ceny były o jakieś 20/30zł niższe niż w tych w Lublinie. W większości medycznych znajdziesz :D

1

Na Katedrze teraz rozważane jest wprowadzenie Anatomii klinicznej Moore'a (i dobrze) jako książki podstawowej, także wstrzymajcie się z zakupami. Ostatecznej decyzji jeszcze nie podjęto.

0

Jak to jest z tą kartą biblioteczną? Gdzie dokładnie mam iść ją wyrobić?

0

pap.io 

Na anatomii 15, na histo chyba 25, na angielskim i biochemii 20 :3

jaga

Musisz najpierw ząłożyć konto na www.opac.umlub.pl a później w bibliotece potwierdzić tożsamość dokumentem.  :D

0

A żeby uniknąć wf-u, wystarczy się nie zapisywać, czy trzeba coś zrobić?

0

takie inne pytanie  :)  napisałaś gdzie są zajęcia itd i chwała Ci za to! ale może polecasz jakieś konkretne dzielnice gdzie najlepiej mieszkanie? Blisko i wszystko :rolleyes:

0

Najlepiej coś w bezpośredniej bliskości ulicy Chodźki i Jaczewskiego, a więc Hirszfelda, Obywatelska, Sieroca, Organowa, Północna- to najbliższe ulice, Ogólnie szukajcie czegoś na Czechowie (np. Młodej Polski), czy Ponikwodzie. ;)

Pozdrawiam!
D. 

0

Co powinniście wiedzieć jako przyszli pierwszoroczniacy :)

Lista zakupów:

Lekarskie buty- takie śmieszne laczki, muszą być białe i mieć zakryte palce. Na anatomię na pierwszych zajęciach nie wpuścili jak ktoś miał crocksy z otworkami u góry (dbają o to, żeby nie wynosić formaliny w skarpetkach). Nosi się je na wszystkie zajęcia oprócz komunikowania w medycynie, historii medycyny i angielskiego.

or11cn.jpg  mu7nlj.jpg

Dziwne to co piszesz z tymi otworkami na grzbiecie stopy. Z tego co widziałem, to ludzie w takich butach chodzili czy na stomie, czy na leku przez cały rok. Może od asystenta zależy.

0

Prikaz mówi że mają mieć zakryte palce a nie że mają nie mieć otworków. Myślę że jeśli wyrzucali to bardziej był pokaz siły, generalnie moim zdaniem w tej kwestii ostatecznie dałoby się z każdym dogadać. ;)

0

Witajcie, mam pytanko odnośnie tych fartuchów. Czy naprawdę wymagają tych fartuchów na anatomię? A jeśli przyjdę w zwykłym, to co się stanie? Ktoś mnie wyrzuci?

0

U mnie nikt nie ośmielił się założyć zwykłego fartucha lekarskiego na anatomię :D Generalnie wszystko zależy od asystenta, ale fartuch anatomiczny musisz miec :)

1

Dziękuję pięknie. Szkoda, myślałem, że może lista listą, a w praktyce każdy pomyka w zwykłym. Zawsze byłoby parę groszy w kieszeni...

0

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

• Podobna zawartość

• Przez Michał Si
      Witam, bardzo proszę o pomoc w wyborze podręczników do biofizyki i chemii analitycznej dla studentów pierwszego roku Genetyki i biologii eksperymentalnej UW? 
      Oto pozycje które znalazłem proszę o krótkie notki co do tych tytułów, czy je znacie i czy są przydatne? 
      http://allegro.pl/biofizyka-wybrane-zagadnienia-wraz-z-cwiczeniami-i6551844492.html
      http://allegro.pl/chemia-analityczna-tom-1-podstawy-teoretyczne-i-a-i6768917280.html
      http://allegro.pl/chemia-praktyczna-dla-wszystkich-zestaw-3x-i6881641149.html
      Dziękuję i pozdrawiam wszystkich ciekawskich  
    • Przez jaga
      Jakie są kryteria przyznawania stypendiów? Szczególnie interesuje mnie naukowe. Co poza średnią jest brane pod uwagę? Jaka średnia jest minimalna, by zacząć o tym myśleć? Jestem po pierwszym roku. Na stronie uczelni nie znalazłam odpowiedzi. Jak ktoś ma informacje na temat socjalnego, to również chętnie przeczytam
    • Przez EmmaEdzia
      Witam...
      Czy jest tu ktoś na forum studiujący farmację w Lublinie? Jak wygląda 1 rok?
    • Przez jaga
      Chciałabym już zacząć kompletować książki. Od jakich zacząć? Czy są takie, o których wiadomo, że się nie zmienią? Chodzi o 1. rok lek-u  :3