placek

Piwooo

87 posts in this topic

Na forum jest za pewne wiele fanów tego szlachetnego i najlepszego trunku.

Więc może warto troszku o nim pogadać :) 

O tym: Jakie style lubicie, jakie jest wasze ulubione piwo i co polecacie  ?

Fajnie by było jak byście polecali też miejscówki w waszych miastach, gdzie warto się udać aby pogadać przy dobrym piwie  :)

Z racji tego iż przez studia przebywam w Łodzi polecić mogę: Piwoteke Narodową ;) http://piwotekanarodowa.pl/ - mają tam naprawdę duży wybór piw w tym z polskich browarów kraftowych (pinta, alebrowar), obok znajduje się sklep gdzie można zaopatrzyć się w ciekawe pozycje 

warto udać się jeszcze do chmielowej doliny na ul piotrkowskiej wybór jest równie duży lecz miejscie jest cichsze i spokojniejsze w porównaniu z piwoteką 

Jeśli ktoś chciałby się zainteresować tematyką bardziej może odwiedzić kanał na yt tomasza kopyra :https://www.youtube.com/user/kopyr79

Chyba największy i najlepszy taki kanał w polskich internetach 

0

W Gdansku na starowce byla Pijalnia Piwa, tam pierwszy raz pilam Ciechana miodowego ;] Innych miejscowek nie znam, bo zloty trunek popijam glownie na domowkach.

I, o zgrozo, obok zwyklego piwa, lubie tez piwo z sokiem ^^

0

Nie znam się, ale się wypowiem.
Ja lubię tylko słodkie piwa i tak smakują mi wszystkie reddsy :< Najbardziej jednak smakują mi piwa miodowe - Ciechan i piwo na miodzie gryczanym <3 perły i parę innych popularnych, niby miodowych to nawet koło miodu nie stały. Pyszny jest też Bernard, ale strasznie drogi. Ostatnio piłam porzeczkowo-miodowego.

Co do polecanych miejsc we Wrocławiu - klasyką jest Spiż. Lubię ich karmelowe, miodowe jest dziwne, koleżanki zachwycają się marcowym (dla mnie trochę za gorzkie). Duże piwo w Spiżu to 9-10zł. A macie piwo robione na miejscu, bardzo dobrej jakości i to w samym centrum rynku. Za podobną cenę kupi się w okolicznych pubach/klubach z tym, że ma się g... rozcieńczane wodą.

W Warszawie lubię Przystanek Bemowo. Mały pub na zadupiu czyli na Bemowie z ogromnym wyborem i dobrą pizzą :) 

0

Ze smakowych swietne sa Chaty. No i Rubi z Lidla xd Nie wiem, jakie chemikalia tam dodaja, ale jes mega malinowe ♡

No i ostatnio zasmakowaly mi biale. Byl w Lidlu jakis tydzien niemieckich piw i tam sobie kupilam wlasnie pyszne biale.

0

Piiwwwooooo <3 <3 <3

Uwielbiam, ulubione to Kasztelan, bo tanie w biedrze i dobre. Z bardziej luksusowych to ciechan miodowy, ale to bardziej na lato i w lepszym towarzystwie ^^

Jeszcze perła mi wchodzi, zawsze była dzięki lithowi na imprezach, jak nic nie ma to okocim na dobicie też daje radę. 

W ogóle ej, forum takie długie a tu tematu o piwie nie było?...  :blink:

Warto też dodać że stałam się amatorem tego trunku ( i w ogólności normalnym człowiekiem, zdolnym do funkcjonowania w społeczeństwie) dzięki forumowiczom, chwała im za to  y)

0

Trafiłem kiedyś w Pyrlandii do Świata Piwa. Od tamtego momentu wiem, jak czują się kobiety w sklepach z torebkami na przecenie.

Ale poważnie. Z lokalsów mam piwa browaru Gontyniec, Gniewosz i Noteckie (takie małe butelki). Wiem, że w większych miastach całego kraju można je dostać. Nie trawię żubrów, harnasiów, od biedy żywiec (jak już z lanych w barze nie ma nic innego). Niedawno miałem okazję wypić Tyskie z tanka, na prawdę przyjemne piwo, jedno z lepszych, jakie miałem okazję pić. Fortuna Ciemne też całkiem przyjemna pozycja.

No i żadnych owocowych wymysłów, ale to już część wie  :rolleyes: .

0

W Toruniu tatus mi kupil jakiegos lokalsa, jak na Torun przystalo, piernikowe ♡

0

Ok, to lokale w Krakowie, wymienie dwa.

Omerta, na przeslicznej z nazwy ulicy Kupa na Kazimierzu. Lokal niestety maly, ale wybor piw spory, glownie polskich, glownie takich 'popularnych offowych'. Wiec jest Fortuna/Miloslaw, jest reprezentacja Lwowka (wlacznie ze wspomnianym modelem 'na miodzie gryczanym'), jest Zywe z Ambera. No i troche jeszcze innych - generalnie jesli cos mozna znalezc na polce z 'ciekawszymi' piwami w hipermarkecie, to sporo szansa ze tu bedzie. Jakis czas temu dolaczyla Pinta nawet do oferty. Do tego fajna lokalizacja, po sasiedzku mozna kupic na kawalki pizze pieczona przez sycylijczyka, 50 metrow dalej niesmiertelny okraglak i kazimierskie zapiekanki.

A drugie miejsce to House of Beer. Scisle stare miasto, pijackim krokiem 4 minuty do Rynku - ze wszystkim co sie z taka lokalizacja wiaze, wiec okolicy nie opisuje. Sam lokal duzo wiekszy, dwupoziomowy - a i tak zawsze za maly, na wieczor lepiej rezerwowac, bo moze sie okazac ze nawet przy barze nie bedzie gdzie usiasc. Wybor piw naprawde duzy - tak jak w Omercie maja te 'ciekawsze' piwa, ale takie z ogolnego obiegu, tak w HoB sa piwa takie, ktorych trzeba szukac po sklepach specjalistycznych, i nie zawsze znalezc. :D Znaczy jest tez to co w Omercie, ale tez duzo wiecej, z popularnych na tyle ze przychodza mi teraz do glowy nazwy AleBrowar, DoctorBrew, Pinta... Wlasciciele sa wyraznie wyznawcami Jedynego Slusznego Stylu Piwa, bo najltawiej o Rowing Jacka/Cascade/Atak Chmielu z powyzszych browarow. :D Ale nie tylko, nie tylko. :) No i troche wiecej zagranicznych - Belgia, lubiany przeze mnie Obolonek ze wschodu, wspomniany wyzej Bernard. Niektore 'mocno offowe' rzeczy sa nawet z nalewaka.

0

Tfu, Jablonowo oczywiscie. Nie wiem skad mi sie ten Lwowek wzial. Lwowek tez jest znaczy, ale nie z tym piwem. :)

0

Może jakoś dużo w życiu piwa nie wypiłam, ale moim numerem jeden na dzień dzisiejszy jest grejpfrutowy Cornelius. :) 

0

Browary z Pinty i AleBrowaru są chyba moimi ulubionymi ale niestety są w miarę drogie i dostępne w sklepach bardziej specjalistycznych więc nie mogę pozwolić sobie na zbyt częste przygody z nimi :lol: . Ostatnio  zasmakował mi Crazy Mike jest to double ipa więc ma mocnego kopa, więc jak ktoś lubi takie klimaty to polecam : )

A jak piwo tak o do gry, serialu itp  to najczęściej coś w stylu: Perła albo Namysłów, choć nie mam piwa takiego które pijał bym cały czas najbardziej lubię kupić coś czego jeszcze nie piłem ^_^ . 

0

Lith, z tych po taniosci jeszcze Argus z lidla! Zdarzalo mi sie kupic, nawet smakuje piwem ;]

0

Zwykly argus smakuje jak zwykle piwo ^^ tego drugiego nie pilam. Nie przepadam za desperadosem.

A z drozszych piw niz dwa zeta ;p pilam ostatnio serie Jan Olbracht. Ma fajne obrazki na etykiecie ;]

0

Argus smakuje tak jakbyś do piwa dodał jeszcze aromat spirytu i trochę tego spirytu. Nie żebym miała coś przeciw samym %, ale to nadaje mu ohydny smak. Już wolę mojego Kasztelena <3

0

Moze pilas tego mocnego argusa? Ten zwykly ma malo % i nie wali spirytem.

0

No piwo za 1,99 to raczej jako lokalna ciekawostka xd

0

Bardzo długo myślałem, że nie przepadam za piwem. Wtedy AIPA zmieniło moje życie. Tak jakby całe życie oglądać filmy na YouTube w 360p, a potem pójść do kina - zupełnie inny poziom doświadczeń. Ceny niestety antystudenckie.

0

Właśnie, trzeba powrócić do jakiegoś poziomu. Kto by chciał wiosną latem usiąść sobie na wałach nad rzeką z miodowym ciechanem i czeka na to z niecierpliwością?  ^_^

0

W piwnym świecie moim mentorem jest kapitan lith ^^ 
A w Poznaniu mogę polecić lokal Setka. Duży wybór piw i bardzo podoba mi się to, że jest wielki i labiryntowaty :D Po zejściu przechodzi się z pomieszczenia do pomieszczenia, wystrój też ciekawy. Ale ceny już >10zł niestety.

0

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz