• 0
Biol-chemicaa

Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii

Question

1 answer to this question

  • 0

To można znaleźć na pierwsze lepszej stronie typu Wikipedii albo jeszcze lepiej w każdym podręczniku do biologii, no ale niech będzie:

Pozytywne:

Umożliwiają obieg azotu w przyrodzie (bakterie nitryfikacyjne utleniają amoniak do azotynów i azotanów)

Umożliwiają roślinom motylkowym wiązanie azotu cząsteczkowego dzięki nitrogenazie

Jako destruenci są końcowymi ogniwami łańcuchów troficznych, rozkładają martwą materię organiczną

Moga być wykorzystane przez człowieka np. w biologicznych oczyszczalniach ścieków, lub zmodyfikowane genetycznie do syntezy leków m. in. insuliny

Żyją w symbiozie z różnymi organizmami np. wspomniane już bakterie azotowe, a także bakterie celulolityczne w przewodzie pokarmowym roślinożerców oraz np. termitów czy korników

Bakterie żyjące w jelitach człowieka korzystnie wpływają na jego ukł. odpornościowy oraz syntezują niektóre witaminy np. wit. K

Negatywne:

Przede wszystkim wiele z nich wywołuje choroby

Niektóre wydzielaja silne, niebezpieczne dla człowieka i zwierząt egzotoksyny np. botulinę (jad kiełbasiany)

Beztlenowe bakterie siarkowe w procesie fotosyntezy anoksygenicznej produkują siarkę lub kwas siarkowy zakwaszający środowisko

Kwasowe produkty metabolizmu bakterii mogą przyczyniać się do niszczenia zabytków

Nadmierny rozwój sinic w zbiornikach wodnych powoduje tzw. zakwity wód.

Następnym razem włóż chociaż minimalny wysiłek w samodzielne wyszukiwanie informacji, to na prawdę nie jest trudne.

1

Share this post


Link to post

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz