• Ogłoszenia

    • rafcio

      Nowa Wersja Forum   28.07.2016

      Widzisz problemy skontaktuj się z Nami: redakcja@biomist.pl

prazeodyma

Użytkownicy
  • Zawartość

    2
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Licznik lajków.

O prazeodyma

  • Urodziny

Informacje profilowe

  • Płeć
    Kobieta
  1. Proszę o rozwiązanie zadań 1. Oblicz mas wydzielonej substancji na anodzi procesie elektrolizy stopionego chlorku ołowiu (II), wiedząć że na katodzie powstało 0,5 mola metalu. 2. Podczas elektrolizy wodnego roztworu chlorku sodu wydzieliło ię na anodzie 358,4cm3 chloru w warunkach normlanych. Jaki gaz i w jakiej ilości wydzielil się na katodzie?
  2. Witam, jak w temacie: potrzebuję wniosków do doświadczenia nt: Wpływ czynników chemicznych na kiełkowanie i wzrost rzeżuchy. Zrobiłam próbę kontrolną i dodałam 4 różne odczynniki: cukier, sól, olej roślinny, alkohol etylowy. Moje hipotezy badawcze są takie (nie wiem czy są dobre): 1. Sól – nasiona nie wykiełkują. 2. Cukier – nasiona wykiełkują, cukier nie będzie miał wpływu na wzrost rośliny. 3. Olej – nasiona wykiełkują, ale będą wolniej rosły. 4. Alkohol - nasiona wykiełkują, ale będą wolniej rosły. 5. Próba kontrolna – nasiona jako pierwsze wykiełkują i nastąpi najszybszy wzrost rzeżuchy. Z moich obserwacji wynika, że: Najszybciej wykiełkowała rzeżucha z próby kontrolnej, a najwolniej z solą, dlaczego? Im dłużej stała ta z solą, to troche więcej nasion wykiełkowało, ok. 35%. Nasiona z dodatkiem oleju i bez niczego (próba kontrolna) mają takiej samej długości rzeżuchę (o jakieś 2mm większa jest ta z olejem), a ta z dodatkiem cukru jest o połowę niższa. Chodzi tu o środowisko hipertonicze? że woda została zatrzymana i nie dotarła do nasion, więc nie wykielkowały/nie urosły?