Daniel

Przed elektrolizą przestrzeń anodowa zawierała 0.2893 mgR AgNO₃ w 2 g wody

1 post in this topic

Przed elektrolizą przestrzeń anodowa zawierała 0.2893 mgR AgNO₃ w 2 g wody. Liczba przenoszenia jonu Ag⁺ w roztworze AgNO₃ wynosi 0.466. Oblicz końcową molalność roztworu Ag⁺ w przestrzeni anodowej zawierającej 64 g H₂O w przypadku, gdy: a. anoda jest platynowa; b. anoda jest srebrna, wiedząc, że elektrolizę prowadzono przez 2 godziny, a ilość przepuszczonego ładunku elektrycznego (w mF) po czasie elektrolizy (w h) określa pochodna

Proszę o pomoc w rozwiązaniu

0

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

• Podobna zawartość

• Przez Nefglarien
      Hej,
      zagadnienie dotyczy elektrolizy i reakcji elektrodowych, które podczas niej zachodzą. Mam problem ze zrozumieniem dlaczego zapis utlenienia tlenu z grupy OH- podczas utleniania anionów na anodzie w przypadku wodnych roztworów zasad wygląda wszędzie (w podręczniku i w Internecie) tak:
      2OH- -> H2O + 1/2 O2 + 2e-
      Ja sama reakcję napisałam taką:
      OH- -> 1/2 O2 + 2e- + H+
      Wszystkie inne reakcje elektrodowe, które pisałam sama zgadzają się z zapisem w podręczniku, tylko ta nie. Niby produkt ma ten sam (tlen cząsteczkowy), ale w przypadku górnego zapisu powstaje go dwa razy mniej niż w przypadku mojego zapisu, więc nie mogę powiedzieć, że to to samo. Rozumiem uzgodnienia, ale dlaczego właściwie powstaje tam ta woda? Nie mogę znaleźć w Internecie wytłumaczenia, o ile inne reakcje są wyjaśnione, ta zostaje zawsze po prostu podana, że tak się dzieje i koniec.
    • Przez szymanel
      Mam pytanie, czemu Elektroliza CuSO4 na elektrodach miedziowych wygląda nastepująco: K: Cu(2+) + 2e -> Cu
      A: Cu -> Cu(2+) + 2e
      Powyższy zapis jest w odpowiedziach. Jednak nie zgadza się to z moją wiedzą, myślałem, że na anodzie zachodzi reakcja:
      A: 2H20 -> 4H+ + O2 + 4E
      Czy ma to związek z zastosowaniem elektrod miedziowych. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, bardzo proszę o pomoc