- 0
Zaloguj się, żeby móc to obserwować
Obserwujący
0

Rozmnażanie papirusa z nasion
Asked by
DMchemik,
Question
Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze
Zaloguj się, żeby móc to obserwować
Obserwujący
0
Napisano · Zgłoś ten post
Witam,
chcę opisać swój epizod z rozmnażaniem papirusa. Jako że lubię tę roślinę, a ma ją koleżanka w pracy to 5 tygodni temu odciąłem liść i umieściłem w wodzie końce w dół, jak to standardowo w przypadku papirusa. Liść ten był przekwitły, więc nie byłem, czy taki liść jest w stanie się ukorzenić. Ale skoro był przekwitły, to zawierał kilka małych kłosów, które były częściowo całe zanurzone a częściowo nad powierzchnią wody. Przez 3 tygodnie nie było widać żadnych korzonków z liścia, aż nagle zauważyłem kilka maleńkich korzonków wyrastających z kłosów, a po kilka dniach także i maleńkie liścienie. Po 2 tygodniach od tego momentu z każdego kłosa wyrasta coś, nawet z tych co były nad wodą, a kilka berbeciów pływało luzem w wodzie. Wczoraj coś wyłowiłem, zerwałem też jeden kłosik z dwoma berbeciami i posadziłem (a może i nawet dodatkowo posiałem, bo coś może jeszcze wykiełkuje z tego kłosika
). Pojemniczek w którym to posiałem umieściłem w większym przeźroczystym pudełku, takim jak na ciasto w sklepach nieraz jest, nalałem wody na dno żeby była duża wilgotność i ziemia nie wysychała szybko i czekam, co będzie dalej.
Może komuś się opisany sposób też przyda