- 0
Zaloguj się, żeby móc to obserwować
Obserwujący
0

Smog
Asked by
Keti,
Question
Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze
Zaloguj się, żeby móc to obserwować
Obserwujący
0
Napisano · Zgłoś ten post
Straszny i zły smog/k krakowski..coraz popularniejszy temat xd stężenie szkodliwych substancji w powietrzu ostatnio znacznie przekroczyło normy, były plany zamykania niektórych ulic i ograniczenia ruchu, zalecano nie wychodzenie z domu osobom szczególnie narażonym (dzieci,ludzie starsi, ze schorzeniami dróg oddechowych, itp..).
Ja od kiedy przyjechałam do Krakowa, w te dni unoszącego się szarego oparu miałam ciągle bardzo silne migreny, z tego co czytałam i pytałam nie tylko ja. Studiuje tu od około 5 lat, nie jestem już tak aktywna jak byłam. Kiedyś niezależnie od pory roku wybierałam się na wielogodzinne spacery, na wysokie piętra kamienic i uczelni wbiegałam sobie po schodach... Teraz łapie zadyszkę, czasami czuję jakbym miała nogi ważące tonę, czasem kołatanie serca, słabość, uczucie braku powietrza..Objawy ciągłego zmęczenia i ogólnego złego samopoczucia ustępują jak wyjadę z Krakowa. Mieszkam w centrum, na przeciwko nowego kleparza z oknami centralnie na ulicę, wietrzyć pokój trzeba non stop bo pomieszczenie nie ma wentylacji. W piątek idąc na uczelnię zobaczyłam że sporo ludzi nosi maski, zastanawiam się nad tym samym.. zdrowie jest ważne, ale te lepsze maski z filtrami są drogie dość. Sporo osób nosi takie typowo chirurgiczne, wyczytałam jednak że one prawie nic nie dają. Czy ktoś ma zdanie w sprawie, lub własne doświadczenie i mógłby się podzielić? Na razie wyjechałam na kilka dni z Krakowa, planuje posiedzieć i popracować tutaj.. dla świętego spokoju jednak rozważam zakup sprzętu anty-spalinośmierdziuchowatego
Miałam kiedyś chęć biegać i jeździć na rowerze, ale to powietrze mimo wszystko jakoś nie zachęcało...