Eter

Spalanie alkanów

3 posts in this topic

Witam czy mógłbym dostac jakies wskazówki co zrobic z tym zadaniem jak sie zabrać do tego ? Widziałem je kiedyś i był układ równań , można to rozwiązać bez układu ? Obliczyłem najpierw z clapeyrona liczbę moli co2 i wyszło 1,25 ale nie wiem co z tym zrobic :(

Poniżej przedstawiono równania reakcji całkowitego spalania metanu i propanu.

CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O

C3H8 + 5O2 → 3CO2 + 4H2O

Po całkowitym spaleniu 16,80 dm3 mieszaniny gazów składającej się z metanu i propanu, zmierzonej w warunkach normalnych (p = 1013,25 hPa, T = 273,15 K) otrzymano 38,28 dm3 tlenku węgla(IV) zmierzonego w temperaturze 373,15 K i pod ciśnieniem normalnym.

Oblicz zawartość procentową (w % objętościowych) propanu w mieszaninie gazów. Stała gazowa R = 83,14 dm3 · hPa · mol 1 · K1 . Wynik podaj z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku.

0

Skoro wiesz, ze CO2 wynosi 1,25 mola, policz jaka objetosc zajmuje w warunkach normalnych (powinno wyjsc okolo 28,02 dm3).

Czy mozna to zrobic bez ukladu rownan? Tego nie wiem, ale uklad rownan tutaj tylko przyspieszy obliczenia.

x CH4 + 2O2 → x CO2 + 2H2O

y C3H8 + 5O2 → 3y CO2 + 4H2O

x + y = 16,8

x + 3y = to co ci wyjdzie z liczeniem objetosci

Liczysz uklad rownan i nasze y to bedzie objetosc propanu, a potem juz latwo zawartosc procentowa :)

0

ETER

Bez ułożenia układu równań nie da się tego zrobić - co wynika z matematycznego punktu widzenia na to zadanie.

Rammar515 dobrze Ci to wskazuje, ale zaproponuję nieco inaczej, dla łatwości dalszych obliczeń:

( x + y ) *22,4 = 16,8

( x + y ) *22,4 = 28,02

po rozwiązaniu:

x = 0,5 mola ( CH4 )

y = 0,25 mola ( C3H8 )

zawartość procentowa objętościowa propanu w mieszaninie:

u = 0,25/( 0,25 + 0,5 )  *100% = 33.3 %

0

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!