HMC

Strona o kryształach

1 post in this topic

Cześć, od pewnego czasu zajmuję się uprawą kryształów i prowadzeniem strony na fb, która zawiera dobrej jakości zdjęcia ów kryształów. Posty ze zdjęciami zawierają opis i charakteryzacje substancji, z których powstały dane kryształy. Być może znajdą się na tej grupie osoby zainteresowane tą tematyką kryształów, lub którym podobają się ładne fotografie. Zostawiam link do strony i zapraszam do komentowania i udostępniania ;)https://www.facebook.com/HomeMadeCrystals/ 

0

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

• Podobna zawartość

• Przez xoxox
      1. Na żel krzemionkowym można nanieść jony miedzi stosując odpowiednie wodne roztwory soli miedzi lub jej kompleksów. W którym przypadku uzyska się większą dyspersję jonów miedzi ? Uzasadnij
      2. Za pomocą odpowiednich równań przedstaw syntezę katalizatora HRh(CO)2(PPh3)2

• Przez kacperc317
      Witam , szukam osoby która jest w stanie mi pomóc teoretyczna wiedzą jak stworzyć pewne związki trochę ryzykowne aczkolwiek legalne . za pomoc moge zapłacić
    • Przez laciiia
      Witajcie  
      mam problem z zadaniami: 
      1. W jaki sposób powstrzymać hydrolizę anionową/kationową?
      2. Próbkę zanieczyszczonego dwuwodnego kwasu szczawiowego o masie 0,1795g, po rozpuszczeniu zmiareczkowano zużywając 23,7cm3 roztworu KMnO4. 1cm3 roztworu KMnO4 odpowiada 0,0056g żelaza. Oblicz procentową zawartość zanieczyszczeń w próbce. (Odp. 16,77%).
      3. Z kolby o poj. 100cm3 zawierającej FeSO4 pobrano 20cm3 roztworu do analizy i miareczkowano w środowisku kwaśnym roztworem KMnO4 zużywając 27,6cm3. Obliczyć ile g FeSO4 zawierała kolba, jeżeli wiadomo, ze 1cm3 roztworu KMnO4 równoważy 0,0067g Na2C2O4. (Odp 2,0965g). 
      Prosze was o pomoc, nie wiem nawet od czego zacząć, bo ani zadań z zanieczyszczeniem, ani z równoważeniem innej substancji nie przerabialiśmy, a pojawiły się one na egzaminie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc ❤️
    • Przez Aloha
      Bardzo proszę o pomoc w zadaniu 826 - dlaczego w tabelce "prawda-fałsz" drugie i trzecie jest "fałsz"? I o co chodzi w podpunkcie czwartym tabeli? Z góry bardzo dziękuję  

• Przez chemiklo1
      Proszę o pomoc w zadaniach z chemii i wytłumaczenie. Z góry bardzo dziękuję.
      1.Czy w butli o pojemności 20l zmieści się 5 g metanu zmieszanego z 5 g amoniaku i 5 atomami tlenu?
      2. Mając roztwór kwasu NaOH (mmol=40g/mol, d=1,48 g/cm3, c=45% m/m) i wodę. Oblicz ile ml NaOH potrzeba, aby otrzymać 0,5 litra roztworu o stężeniu 0,1 mol/l.
      Tutaj mam wątpliwości, bo policzyłam liczbę moli n=0,05 moli, następnie masę substancji=2g po czym z proporcji 45g substancji- 100g r-ru to 2g to x g roztowu. X wyszło 4,4 g i to podstawiłam do wzoru na objętość V=m/d=4,4/1,48=2,97. (ml) <----------- Czy dobrze robię ???
      3. Zmieszano ze sobą 80g roztwory 15% i 20 g roztworu 80% i dodano 100 ml wody. Otrzymano roztwór d=1,22g/cm3. Ile g substancji jest w 1 ml tego roztworu?
      4. Jednakowe objętości gazowego chloru i gazowego wodoru przereagowały ze sobą dając 7,3 g chlorowodoru. Jaka była wyjściowa objętość Cl2 i H2?
      5. Stężony kwas siarkowy (98g/mol, d=1,84 g/cm3, c=82% m/m) rozcieńczono 100 razy wodą v:v. Oblicz stężenie tego kwasu w mol/litr oraz jego gęstość po rozcieńczeniu.
      6.  150 mg białka (65 000g/mol) rozpuszczono w 100 ml 0,9% NaCl. Oblicz stężenie molowe białka w tym roztworze.