Tyiu

Trawienie celulozy i ligniny przez człowieka?

6 posts in this topic

Czy człowiek może wewnątrz ciała (nie w przewodzie pokarmowym tylko w przypadku np. zatrzymania ciała obcego w postaci pestki) strawić celulozę, ligninę, wspomnianą pestkę? Celuloza zawiera wiązania beta glikozydowe, a te trawią niektóre ludzkie enzymy jak hialuronidaza. 

0

Share this post


Link to post

Człowiek nie jest w stanie enzymatycznie rozłożyć celulozy. Może kwasowa hydroliza w lizosomach/endosomach późnych komórek fagocytarnych mogłaby mieć miejsce, ale to w wypadku bardzo małych włókien celulozowych. Lignina z kolei mogłaby być utleniania przez ROS. Pestka jest jednak stanowczo za duża.

 

Mówi się o niespecyficzności hydrolaz, ale nie sięga ona aż tak daleko.

0

Share this post


Link to post

Zatem jest jakaś możliwa droga rozkładu takiej pestki w organizmie człowieka na innej drodze, z czasem (np. rok, dwa)?

0

Share this post


Link to post

Wątpię. Przecież gazy zaszyte w ciele po operacji się nie wchłaniają ani nie znikają.

Może kilkanaście, kilkadziesiąt lat? To już prędzej. Trudno powiedzieć - to są tylko szacunki, konkretnym źródłem nie dysponuję.

0

Share this post


Link to post

Generalnie to musialaby byc jakas molekula pestki, ktora dostalaby sie do komorki i tam zostala strawiona. Cialo obce otacza poczatkowo stan zapalny, potem komorki inicjuja wloknienie, niekiedy wapnienie i taka pestka siedzialaby sobie po prostu w organizmie w kokoniku, zeby nie wywolywac reakcji zapalnej.

0

Share this post


Link to post

Podobno Japończycy, przez wiele lata diety wodorostowej wyhodowali sobie w żołądkach bakterie zdolne rozkładać celulozę, dzięki czemu błonnik przez nich spożywany ma funkcję nie tylko "przepychacza" jelit :-)

0

Share this post


Link to post

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz