• Podobna zawartość

• Przez chomik06
      Dzień dobry
      Jestem uczniem podstawówki, któremu udało się przejść do etapu rejonowego w konkursie przedmiotowym z fizyki. Jako że ferie są tuż za rogiem i będę posiadał dużo czasu chciałbym się zapytać czy ktoś posiada zadania z zakrsu wymagań na ten etap. Byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ sam nie posiadam żadnego zbioru zadań konkursowych z fizyki. :) 
      W załączniku przesyłam cały zakres wymagań na ten konkurs. Dodam też, że zrobiłem zadania z poprzednich lat, z większości kuratorium i dlatego pytam o zdania.
      Gdyby ktoś się pytałem z jakiego województwa jestem, odpowiadam: łódzkie.
      zakres-wymagan-fizyka.doc
    • Przez tomek457
      Synthos ogłosił właśnie konkurs na najlepszego polskiego chemika- innowatora w dziedzinie chemii. Kandydat  powinien dokonać odkrycia naukowego lub opracować wynalazek, który został wdrożony lub ma szansę zostać wdrożonym. Ważne jest to, aby dokonanie realnie wpływało na rozwój polskiego przemysłu chemicznego. Nagroda jest cenna, bo Synthos ufundował dla zwycięzcy aż milion złotych.
    • Przez Nukleotyd
      Cześć, chciałbym się zapytać, czy ktoś z tego forum jest może studentem medycyny? Bardzo chciałbym studiować medycynę aktualnie jestem uczniem 1kl. LO bio-chem najlepszego w powiecie, chciałbym jak najlepiej przygotować sie do matury z biologii i chemii, jakie książki polecacie do tego bym się dobrze przygotował? Osobiście aktualnie używam książki (podstawy) z chemii i biologii oraz rozszerzenie z biologii,mam 3x tom małej encyklopedii medycyny,dużą książkę "Fizjologia i anatomia człowieka" - 789stron,zamówioną książkę chemia organiczna bodajże Witolda Dankiewicza, oraz biologiczne tablice ok 500stron do tego kolega poleca mi książki Pazdury. Jakie książki wy mi polecacie? I czy dostałbym się na medycynę mając te minimum 80% z biologii oraz chemii ? czy to raczej jest nie możliwe? wiem, że to zależy od uczelni, mieszkam we Wrocławiu także myślę nad studiowaniem tutaj po za Wrocławiem rozważam również studiowanie w Łodzi,Opolu. Jeżeli ktoś jest studentem medycyny niezmiernie bym był wdzięczny gdyby napisał mi ile miał % bądź od ilu % u niego w mieście rekrutują, boje się, że się nie dostanę... zaczynam zawalać swoje życie, treningi... znajomych bo siedzę 3x dłużej w książkach niż mój kumpel który również chce iść na medycynę i on raczej się dostanie bo w 1kl. lo ma taką wiedzę jak uczeń 3 klasy.. Ale ja chyba się nie dostanę, jakie książki polecacie?

Zastanawiam się nad studiami :

6lat lekarski + 4lata specjalizacji ( chirurgia klatki piersiowej)

5lat stomatologii

Weterynaria

Dietetyka

Mając min. 80% z obydwu mam szansę się dostać?