zupelnieodzera

Zadanie 8

11 posts in this topic

W punkcie b napisałem "Dostęp światła o długości fali pochłanianej przez chlorofil. Nie dociera ono poniżej 100m". Dobrze?

0

Share this post


Link to post

Ale przecież woda jest czynnikiem ograniczający światło.

Ja napisałem po prostu woda

Poniewaz to ona powoduje załamanie światła, albo całkowite wewnętrzne odbicie.

0

Share this post


Link to post

Nie tylko woda. Cytując jeden z wykładów o fizyce morza:

 

Na podstawie badań empirycznych ustalono jakie składniki wody morskiej mają największy wpływ na modyfikację jej widma pochłaniania światła. Można podzielić je na trzy grupy:
- czysta woda jako związek chemiczny,
- substancje żółte,
- cząsteczki zawieszone w wodzie, czyli tzw. zawiesina (przede wszystkim organiczna).

- Substancje żółte, nazwane tak przez Kalle’go (1966), to nie do końca ściśle zdefiniowane produkty metabolizmu roślin i zwierząt morskich i ich szczątki rozpuszczone w wodzie morskiej.
- Przeciętne stężenia substancji żółtych w wodach naturalnych wynoszą:
        - w wodzie morskiej (oceany i morza otwarte) 0.05-0.5 mg/dm3,
        - w wodach przybrzeżnych do 5 mg/dm3,
        - w rzekach są to wielkości rzędu 10 mg/dm3
- Pomimo niezbyt wielkich stężeń powodują bardzo silną absorpcję światła w jego ultrafioletowym paśmie. Fizyczną przyczyną tego zjawiska jest fakt, że tego rodzaju substancje chemiczne posiadają m.in. elektrony luźno związane z poszczególnymi atomami co z kolei stwarza możliwość licznych niskoenergetycznych przejść elektronowych. W rezultacie daje to ciągłe widmo absorpcji w obszarze promieniowania ultrafioletowego i fioletowego.

- Z punktu widzenia pochłaniania światła w morzu pod pojęciem zawiesiny rozumiemy najczęściej zawiesiny organiczne, a ściślej te cząstki organiczne, w których skład wchodzą tzw. pigmenty.
- Są one najczęściej składnikami fitoplanktonu, a najbardziej znany z nich to chlorofil, występujący w odmianach a, b i c, a także inne jak: karoteny, fykoerytryna, fukoksantyna, phycocyanidy etc.

źródło: A. Krężel, fizyka morza - wykład 7

0

Share this post


Link to post

no to chyba najlepiej było napisać roztwór wodny, albo wodna zawiesina.

suabo

0

Share this post


Link to post

Czysta woda też absorbuje, przecież jest napisane :)

 

Natomiast co innego załamanie, a co innego pochłanianie.

 

Co nas interesuje:

W toni wodnej światło, które ostatecznie tutaj dotarło podlega całemu szeregowi transformacji, spośród których najważniejsze to:
- absorpcja prowadząca do zamiany energii promienistej na cieplną,
- absorpcja i rozpraszanie na substancjach rozpuszczonych i zawieszonych w wodzie,
- zamiana na energię chemiczną w procesie fotosyntezy
- reemisja w postaci fluorescencji przez chlorofil a i inne optycznie aktywne pigmenty

źródło: A. Krężel, fizyka morza - wykład 7

0

Share this post


Link to post

no no, ale aby ująć to wszystko to tak jak napisałem wcześniej

 

no to chyba najlepiej było napisać roztwór wodny, albo wodna zawiesina.

suabo

 

Dzięki Giardia Lamblia, niby pasożyt a jednak pomocny ;p

0

Share this post


Link to post

Przecież czynnik ograniczający to nie jest to, co blokuje dostęp jakiegoś zasobu, tylko sam ten zasób środowiska którego jest najmniej (prawo Leibiga, czy kogoś tam), więc czynnikiem ograniczającym jest po prostu "dostępność światła". 

0

Share this post


Link to post

Przecież czynnik ograniczający to nie jest to, co blokuje dostęp jakiegoś zasobu, tylko sam ten zasób środowiska którego jest najmniej (prawo Leibiga, czy kogoś tam), więc czynnikiem ograniczającym jest po prostu "dostępność światła". 

Masz rację ja miałem "niskie natężenie światła" i mi tego nie zaliczyli , ale np. znajomy napisał brak światła i jednak dostał za to pkt? Troszkę mindfuck?

0

Share this post


Link to post

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz