• 0
Kotu

Zwierzęta a ludzie

Question

Czy wszystkie zwierzęta z takiej samej ilości, takiego samego pokarmu pozyskują tyle samo energii? Np. patrząc na człowieka. Czy są zwierzęta bardziej wydajne od nas, które nie jadzą więcej, nie pobierają więcej tlenu niż my a produkują więcej energii, więcej pracują (biegają, używają siły) i wolniej się od nas męczą? Są ogólnie bardziej wydajne? Czy są w przyrodzie jakieś lepsze mechanizmy produkcji energii niż te nasze, w naszych organizmach? I przy tym czy możliwym jest aby jakieś zwierze używając jakieś siły (chodzi o siłę mięśni) zużywało mniej energii niż człowiek używający takiej samej siły?

0

Share this post


Link to post

2 answers to this question

  • 0

Nie do końca rozumiem, co masz na myśli, ale przyswajalność różnego pokarmu jest różna u różnych gatunków.

 

ENERGETYCZNOŚĆ :      
  • Krowy NEL 16,8 MJ / kg
  • Bydło mięsne EM 23,3 MJ / kg
  • Świnie, drób EM 23,4 MJ / kg

http://www.grupapaszowa.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=22

 

Dany pokarm może mieć wysoką jakość dla jednego gatunku, a niską dla innego, np. może nie trawić liści.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:dNnnzAOCtXEJ:www.staff.amu.edu.pl/~krzychu/EkolEwolNacz/08.pdf+gatunek+a+energetyczno%C5%9B%C4%87+pokarmu&cd=4&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a

 

Na przykład, czysty cukier uwalnia około 3,95 kcal całkowitej energii na gram, ale współczynnik przyswajalności dla cukru wynosi u człowieka ok. 98%, więc wartość energetyczna cukru wynosi 3,87 kcal na gram.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Warto%C5%9B%C4%87_energetyczna

http://en.wikipedia.org/wiki/Food_energy

 

Na angielskiej wikipedii jest sporo linków, które warto przejrzeć, jeżeli chcesz się wgryźć w temat.

0

Share this post


Link to post
  • 0

ilość energii, jaką zwierzaki (ludzie także) uzyskują z pokarmu jest oczywiście zależna od ich fizjologii i anatomii przewodu pokarmowego, a także może być adaptacją do warunków, w jakich przebywają.

 

Jednym z czynników jest stopień sprzężenia łańcucha oddechowego.

Transport protonów z przestrzeni międzybłonowej do matrix mitochondrialnej nie musi produkować ATP z maksymalną wydajnością. Istnieją tzw. białka rozprzęgające, które umożliwiają transport protonów niezależnie od syntazy ATP. Energia gradientu protonowego uwalnia się wtedy w postaci ciepła, co ma znaczenie w regulacji temperatury ciała, zwłaszcza u noworodków. Jednym z takich białek jest termogenina występująca w brunatnej tkance tłuszczowej.

Także niektóre substancje chemiczne rozprzęgają łańcuch oddechowy, np. 2,4-dinitrofenol, silna trucizna. Ostatnio w mediach głośna była sprawa dziewczyny, która zażywała DNP jako środek odchudzający. Dziewczyna przedawkowała i, mówiąc obrazowo, ugotowała się od środka.

 

Badania prowadzone na populacjach afrykańskiej i syberyjskiej wykazały, że ci drudzy mają bardziej rozprzęgnięty łańcuch oddechowy. Dzięki temu więcej energii dostarczanej w pokarmie idzie na generowanie ciepła. W populacji afrykańskiej łańcuch oddechowy jest silnie sprzężony, co chroni przed przegrzaniem i zapewnia wyższą wydolność fizyczną (więcej energii na produkcję ATP). Stopień sprzężenia łańcucha oddechowego kodowany jest w genomie mitochondrialnym.

0

Share this post


Link to post

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz